Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4062

Balbina Pi Sanllehy

Margot, Libertad Caida

NaixementSant Boi de Llobregat
Baix Llobregat
1896
Defunció(Perpinyà)
França
Juliol de 1973
Relacions familiars:Va deixar el seu company, Gonçal Soler, perquè es decantava cap el moderantisme i va ingressar al 1936 al PSUC.
CondicióFiladora
OcupacionsActivista anarquista, teixidora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsConfederació Nacional del Treball (CNT)
Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA)
Llocs de vinculació

Biografia

Balbina Pi, que formà part de les files anarquistes, va pertànyer a la mateixa generació de dones obreres i molt actives als primers vint anys del segle XX, com ara Dolcet, Alegre, Lola Ferrer, M. Granjel, etc., de les quals disposem de molt poca informació.

L'any 1917 la trobem treballant a Sabadell on desenvolupa la tasca de delegada de la Federació Local del Sindicat Únic (CNT) de la localitat. En aquestes dates ja fa el seu primer míting al costat del sindicalista Angel Pestaña, també a Sabadell. Farà altres mítings i conferències amb les seves companyes de fàbrica, com tambégires de propaganda per les comarques tèxtils de Catalunya. Les seves accions ixerrades a favor dels anarquistes deportats a La Mola (1920-1923) la portaran també a Cartagena. Va participar en nombroses activitats teatrals en els ateneus i centres obrers.

Va assistir al Ple Regional dels sindicats anarquistes de Lleida (1923), i al 1931 la veiem militant en la fracció més radical de l'anarquisme organitzat. D'ofici filadora, Balbina va brodar les primeres banderes roig-i-negres de les quals es té constànciaa la CNT-FAI.

Al 1936 no es va posar d'acord amb alguns sectors anarquistes i per aquest motiu va organitzar el seu propi grup femení i anticlerical amb què va fer alguns actes de propaganda.

Amb la derrota de 1939 es va amagar i va passar a la clandestinitat fins que als anys seixant va decidir de marxar a França.En aquestes dates,va tornar a fer teatre a l'entorn dels grups del SIA (Solidaridtat Internacional Antifeixista). Va residir a Toulouse i a París.

Al 1970, amb la salut molt migrada, va abandonar les seves activitats, i va passar a residir a Banyuls sur Mer. Poc després moria a l'hospital de Perpinyà.


Obra

Articles a

Referències bibliogràfiques

Flores, Pedro (1981). Las luchas sociales en el Alto Llobregat y Cardoner: contribución a la historia de Manresa y comarca. Barcelona


Referències gràfiques

Font: http://www.veuobrera.org/01biogra/1biogr-n.htm[Consulta: 24/02/2010]

Vegeu també una altra fotografía de Balbina Pi a: Iturbe, Lola (1974). La mujer en la lucha social iyen la guerra civil de España. México: Editores Mexicanos Unidos.


Biografia n.4062 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-04 20:02:30

Tornar Inici