Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4063

Carlota Durany Vives

NaixementBarcelona
Barcelonès
1900
Defunció(Buenos Aires)
Argentina
1945
Relacions familiars:Filla de Jaume Durany i Ballera, president del Claustre de Mestres laics de Catalunya (1936). Companya del dirigent del POUM Francesc de Cabo.
CondicióSecretària
OcupacionsSecretària, militant del POUM
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsBloc Obrer i Camperol (BOC)
Esquerra Comunista (EC)
Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM)
Llocs de vinculació

Biografia

La família, molt tradicionalista, provenia de la Pobla de Segur i emigrà a Barcelona. El pare, enginyer, va abraçar les idees republicanes i milità en els grups de "Jóvenes Bárbaros" del Partit Republicà Radical d'Alejandro Lerroux. Es feu francmaçó i mestre racionalista. Va treballar a l'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia. Això va possibilitar l'educació racional e integral de la seva filla.

Carlota va freqüentar els cercles de l'esquerra progressista; al 1930 va entrar a treballar com a secretària de l'escriptor i comunista heterodox Andreu Nin que havia tornat de l'URSS i que ostentava la Secretaria de la Internacional Comunista. Carlota va ingressar com a militant al Bloc Obrer i Camperol (BOC) i a la Confederació Nacional del Treball (CNT), i va dirigir amb Joan Maruny i Joan Santasusagna l'Oposició Sindical Revolucionària del Sindicat Mercantil, que es va constituir a l'agost de 1931 per intentar implantar les idees comunistes dins del sindicat.

Fou membre de la Comissió Directiva del Sindicat Mercantil i va participar a l'organització de nombroses vagues del seu sector.

Durant la República (1931-1936), apartada del BOC, al mes de novembre de 1931 va ingressar al partit Esquerra Comunista amb el seu marit i dirigent del partit, Francesc de Cabo. Al maig de 1932 va ser detinguda per les seves activitats, i progressivament, -a causa de la seva salud malaltissa-, va anar restringint les activitats polítiques al carrer. Durant els anys de l'anomenat Bienni Negre es va encarregar de la confecció dels butlletins interins de l'Esquerra Comunista icasa seva es va convertir en un lloc de refugi i d'acollida dels companys perseguits o clandestins.

El 29 de setembre de 1935 esconstitueix el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) amb els membres del BOC i d'EC, al seu domicili particular del carrer Montserrat de Casanovas a Barcelona,mostra molt clara del seu compromís polític i personal.

Desprès del mes de maig de 1937, va acollir el comunista austríac Kurt Landau fins que fou detingut i assasinat pels agents del cos d'investigació i vigilància dels soviètics. Va ser detinguda en tres ocasions i fou amenaçada de mort perquè diguès on s'amagava el seu marit. A la fi, tornà a ser detinguda i empresonada en la txeca de Les Corts, on romaguè fins la vigília de l'entrada de les tropes de Franco a Barcelona.

A la sortida, va haver d'amagar la seva militància política per por dels franquistes fins que va poder marxar a Buenos Aires, onmorí poc desprès.


Referències bibliogràfiques

De Cabo, Francesç (s/d):

Referències orals

Entrevista a Pepe Gutiérrez, Sant Pere de Ribes, 2009.

Referències audiovisuals

Fons de la Fundació Andreu Nin, Barcelona.

Biografia n.4063 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-01 13:18:27

Tornar Inici