Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4064

Maria Teresa García Banus

NaixementValència
Horta
1895
Defunció(Madrid)
Madrid
1989
Relacions familiars:Neboda del pintor Joaquim Sorolla. El seu germà, Antoni Garcia Barnús, de professió químic, fou catedràtic i membre del Patronat de la Universitat Autònoma de Barcelona durant la República.L'avi provenia dels mitjans obrers però va arribar a catedràtic a partir d'estudiar amb beques.Va ser un amic del doctor Luis Simarro. Per part de pare, era família del fotògraf Antonio Garcia Peris.
Casada el 1929 amb Joan Andrade, dirigent del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). Junts patiran la repressió estalinista a partir de 1937 i no es retrobaran fins l'exili francès.
CondicióFilòsofa, Escriptora
OcupacionsEditora, comunista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsPartit Obrer d'Unificació Marxista (POUM)
Esquerra Comunista (EC)
Llocs de vinculació

Biografia

Va a viure a València en una família progressista i intel·lectual. Aviat els seus pares es traslladaren a Madrid on va proseguir el seus estudis. Va estudiar a Madrid i més tard als EUA, on va llicenciar-se en Filosofia i Lletres a la Universitat de Vasat.
Va formar part dels grups estudiantils polititzats de Madrid, concretament els corrents de l'extrema esquerra comunista, on coneix qui serà el seu company, Joan Andrade. La seva casa és el centre de les reunions clandestines de la capital.

Edita i tradueix amb Andrade a Isaac Berbel, a Alexandra Kollontay, a Clara Zelkin, a Riazanov, a Rosa Luxemburg i a Carol Reisner.

Va pertànyer a Esquerra Comunista, fins que al 1935 es va integrar al POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) en la seva fundació.

El 19 de juliol va sortir als carrers de Madrid a lluitar en contra del cop d'estat amb altres militants i dirigents del seu partit. Decideix traslladar-se a Barcelona, on va impulsar la formació del Secretariat Femení del POUM i fou directora del periódic femení Emancipación.

En conseqüéncia, ella mateixa també és detinguda (1938) i confinada a la presó de dones de Barcelona.

Fou alliberada al 1939, en entrar les tropes de Franco a Barcelona. Va passar a la clandestinitat fins que d'amagades passà a França on, identificada, va estar en llibertat vigilada durant la II Guerra Mundial.

Va trobar-se amb Andrade a París després de mesos d'angoixa.
La seva casa de París va ser el centre de trobada dels militants del partit i dels exiliats espanyols i catalans. També als anys seixanta va acollir nombrosos emigrants molt polititzats i va organitzar conferències i reunions.

El 1978 va retornar a Espanya, a Madrid, on va seguir treballant en l'edició de llibres i en les memòries de la parella.


Obra

Garcia Barnús, M. Teresa.

Referències bibliogràfiques

Gutiérrez, Pepe (2006).

Referències orals

Entrevista amb Pepe Gutiérrez, Sant Pere de Ribes, 2009.

Referències audiovisuals

Fundació Andreu Nin. http://www.fundanin.org/fan.htm. [Consulta: 23/02/2010].

Biografia n.4064 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-01 19:25:23

Tornar Inici