Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4067

Rosario Benavent

NaixementBarcelona
Barcelonès
1902
DefuncióBarcelona
Barcelonès
1921
Relacions familiars:Companya de l'anarquista Vicent Sales.
CondicióCosidora
OcupacionsCosturera, anarquista
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsConfederació Nacional del Treball (CNT). Sindicat Únic

Llocs de vinculació

Biografia

Rosario (o Roser) Benavent era una jove obrera cosidora a domicili i era membre del Sindicat del Vestit de la Confederació Nacional del Treball. Es va unir lliurement amb un altre militant del Sindicat Fabril i Tèxtil.

A causa del seu compromís polític, la seva casa fou centre de reunió dels militants dels grups afinitaris dels anarcosindicalistes. Moltes vegades preparaven explosius, en els anys en què la patronal va organitzar una gran campanya d'atemptats en contra dels líders obrers, dirigida per Martínez Anido i Arlegui, període que es coneix com a "pistolerisme" i que va durar des de 1920 fins a 1923.

Ni les seves mateixes companyes del sindicat sabien de les activitats que es duien a terme a casa de Rosario, al barri de Sants de Barcelona. Moltes d'elles es passaven els dies a les portes de la presó del càrrer d'Entença per intentar esperar la sortida dels detinguts i ser testimonis perqué no se'ls apliquès la funesta "llei de fugues" per part de la policia. Rosario participava activament en l'organització dels torns d'aquestes dones, totes elles filles, companyes o mares dels detinguts.

En aquests anys es van organitzar nombrosos grups de militants confederals que passaren a anomenar-se "Grups d'Autodefensa" i que s'oposaven a l'espiral de violència que s'anava creant en aquells dies. Un d'aquets grups es reunia a casa de Rosario i estava format per l'artista anarquista Juan Bautista Acher (


Referències bibliogràfiques

Iturbe, Lola (1974). La mujer en la lucha social. La guerra civil de España. Mèxic: Editores Mexicanos Unidos SA.

León, Ignacio (1981). Los años del pistolerismo. Barcelona.


Referències orals

Entrevista a Lola Iturbe (1984). Barcelona.

Biografia n.4067 per Dolors Marin Silvestre
2010-09-29 15:57:46

Tornar Inici