Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4082

Mata, d'Armanyac

Mateua d'Armanyac

Naixement1347 (circa)
DefuncióSaragossa
1378
CondicióDuquessa
OcupacionsDuquessa de Girona
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Mata o Mateua d’Armanyac era filla de Joan I, comte d’Armanyac, i d’Elionor de Clermont, neboda de Carles IV de França. El 6 de març de 1373 es firmaren al castell de Lautrec les esposalles entre Mata i el duc de Girona, Joan, hereu de Pere el Cerimoniós: la núvia aportava 150.000 francs d’or i el nuvi 100.000 sous barcelonesos anuals a cobrar de les rendes reials.

L’arribada a la ciutat comtal s’esdevingué el diumenge 24 d’abril del mateix any i les noces se celebraren l’endemà, 25 d’abril: les festes duraren 8 dies amb una nodrida presència de prelats, nobles i dames de tot el regne, tot acompanyat de nombrosos músics.

la mare. Aquesta filla, Joana, per temor que morís de les malalties tan corrents llavors com febres o el mal de glànoles, passà part de la infantesa a Osca, lluny de la seva mare, que seguial’infant Joan per arreu. El rei Pere no deixava que sortís d’aquesta població.

Anava sempre admirablement ben vestida i perfumada, amb joies i originals capells que retenien delicats vels.

Mata, bona diplomàtica, intervingué en qüestions polítiques. Imposà una pau entre els diverses bàndols que lluitaven a València i aconseguí que el seu germà, el comte d’Armanyac, ajudésl’infant Joan en la seva lluita contra l’infant de Mallorca, autoanomenat Jaume IV, així com també que un bastard Armanyac, que havia fet pactes amb el rei castellà Enric de Trastàmara, passés a combatre a les ordres de la Corona d’Aragó.

la de Fortià. En relació amb la seva nova sogra, tingué una actitud més aviat d’amistat, fet que evità agreujar l’antipatia que li tenia el seu marit.



Referències bibliogràfiques

XIX, p. 1-57.

Olivar Bertrand, Rafael (1947). Bodas reales entre Francia y la Corona de Aragón. Barcelona: ed. Alberto Martín.

Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo

Joan I . El rei caçador i músic. Barcelona: Aedos.


Biografia n.4082 per Montserrat Sanmarti Roset
2010-09-28 14:26:42

Tornar Inici