Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 421

Dolça, de Provença

Naixement1095 (circa)
Defunció1127 (circa)
CondicióComtessa
OcupacionsComtessa de Provença i de Barcelona
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

.

D’aquest matrimoni nasqueren els fills següents: Ramon Berenguer, Berenguer Ramon, Bernat, que se suposa que morí nen, i dues filles, Berenguera i Mafalda. La primera es casà quan tenia uns dotze anys amb Alfons VII de Castella i la segona amb Guillem Ramon de Castellvell.

la baixa Provença per part de Ramon de Baus, o la pèrdua de Carcassona. Però Dolça també va presenciar accions diplomàtiques com la incorporació dels comtats de Besalú i de la Cerdanya amb les terres del Berguedà, el Capcir, el Conflent i el Donasà; el tractat de pau amb Bernat Ató, vescomte de Besiers, i amb Alfons Jordà de Tolosa; un conveni amb Gènova que facilità el comerç pel Mediterrani; la infeudació del comte de Barcelona, la seva família i dominis al Papa; la donació als Templers del castell de Granyena; la donació al bisbe Oleguer de l’arquebisbat de Tarragona; l’augment de patrimoni mitjançant la compra de castells o poblacions; la pràctica d’una política de subjecció a través de juraments de fidelitats dels nobles més importants. Tot plegat contribuí a augmentar l’autoritat i el poder de Ramon Berenguer III.

El 1113 Dolça renuncià als seus béns i els cedí al seu marit. Ella es convertí en cosobirana i a partir d’aquell moment, quedà completament desdibuixada en la documentació. Només actuà durant un any mentre el comte era a la conquesta de Mallorca. No se sap quan va néixer ni quina edat tenia quan es va casar. Es dubta de la data de la seva mort, possiblement cap al 1127, i s’ignora on va tenir lloc el traspàs. Poca cosa es pot dir d’ella, malgrat la gran importància que tingué per la casa de Barcelona aquest casament que comportà el gaudi de terres riques i cobejades per diferents governs.


Referències bibliogràfiques

Los condes de Barcelona vindicados y cronologia y genealogia de los reyes de España. Barcelona: Imp. J. Oliveres y Monmany.

Reinas medievales en los reinos hispánicos. Madrid: La Esfera de los Libros.

Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo.


Biografia n.421 per Montserrat Sanmarti Roset
2010-09-28 13:10:57

Tornar Inici