Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 422

Duoda

Naixement823 (circa)
DefuncióFrança
Febrer de 843 (circa)
Relacions familiars:No sabem res de la seva família ni materna ni paterna, l'únic segur és que va néixer en el sí d’una família de l’aristocràcia potser germànica, o potser de l’aristocràcia gascona d’origen visigot. Es va casar amb el duc Bernat de Septimània, comte de Barcelona, Girona i Osona el 29 d’abril del 824, i tingué amb ell dos fills: Guillem i Bernat.
CondicióComtessa, Duquessa
OcupacionsComtessa de Barcelona, mare, escriptora
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

mantenia una gran complicitat, es troba que ha de fer fronta una difícil i compromesa situació política creada pel seu marit. Duoda, amb l'ajut i confort d'una estimada amiga, busca consol en l'escriptura, que serà el mitjà per apropar-se al fill que mai no tornarà a tenir a prop.

L’any 944 Bernat de Septimània va ser jutjat i executat l'any 844. La comtessa Duoda va haver d'esforçar-se per mantenir la fidelitat al rei sense trair la família del seu marit,i per continuar mantenint els dominis. Guillem es va convertir en Guillem II de Tolosa, va ser comte de Barcelona i d'Empúries, i governà aquests dominis entre el 848-850. Guillem també va participar en les intrigues i lluites i va ser decapitat a Barcelona l'any 850.

recrea l’amor, la visió del món, el sentit i gust per la vida de Duoda, valors que volia transmetre al seu fill. Però l’obra de Duoda també ha permès i permetles lectores i lectors conèixer l’autora, una dona culta que buscava un sentit a la vida, i que el va trobar en un determinat moment en l'escriptura; una gran lectora, que intenta transmetre aquest plaer el seu fill. Al llarg del manual l’aconsella perquè llegeixi i busqui llibres, vol transmetre-li no només el model dominant, el del guerrer, sinó el d'aristòcrata culte, que buscarà en els llibres consell i ajut.


Obra

L'obra permet apreciar, per una banda, el món d'una part de l'alta aristocràcia carolíngia, amb el qual d'alguna manera s'identifica Duoda i, per l'altra,permet conèixer el programa formatiu dels membres masculins de l'alta noblesa de les terres de l'imperi fundat per Carlemany.

manual en llatí, un llatí -com estem apreciant les investigadores de la Biblioteca Virtual d'Autores Duoda, i com sosté també l'historiador Peter Dronke- molt subtil, complex i poc ortodox, perquè Duoda busca sobretot la claredat, però la busca de forma molt personal, i per això a l'obra compareix ella amb una presència tan acusada i individual.

anual ho reflecteix, hi ha com diversos començaments que se succeeixen, i també a l'hora d'acabar li costa posar fi a la seva obra, i potser per això hi ha diversos acabaments, que funcionen com apèndixs.


Referències bibliogràfiques

Manuel pour mon fils. Introduction, texte critique, notes par Pierre Riché. Paris: Édit. du Cerf.

Handbook for William. A Carolingian Woman’s Counsel for Her Son, trad. i introducció de Carol Neel. The University of Nebraska Press.

(2005). Dhuoda: Ninth Century Mother and Theologian, Hardcover.

Theological Studies (juliol, 2005).


Referències gràfiques


http://www.ub.es/duoda/web/img/comun/bvd.jpg


Biografia n.422 per M. Elisa Varela Rodríguez
2010-09-28 13:18:17

Tornar Inici