Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 439

Agnès, de Peranda

NaixementItàlia
s. xiii
DefuncióSetembre de 1281
Relacions familiars:La llegenda fundacional del monestir de Sant Antoni de Barcelona la fa neboda de Clara d'Assís, i tia de Clara de Janua, amb la qual donà origen a aquest primer monestir de clarisses a Catalunya.
CondicióAbadessa, Fundadora
OcupacionsAbadessa, fundadora de les clarisses de Barcelona
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsOrde de Santa Clara (OSC)
Monestir de Sant Antoni de Barcelona
Llocs de vinculació

Biografia

El nom d'Agnès de Peranda està unit a la llegenda fundacional del primer monestir de l'orde de Santa Clara en terres catalanes, la comunitat de «damianites» de Sant Antoni (també coneguda amb el nom de Santa Clara o Sant Daniel) de Barcelona. Segons aquest relat, posat per escrit al segle XVI però amb arrels a la tradició oral comunitària, Agnès, amb Clara de Janua o de Porta, familiars de Clara d'Assís, haurien estat enviades a fundar a la Península, després d'arribar de manera miraculosa a la platja de Barcelona en una barqueta sense rems ni>cura monialum de les germanes.



Referències bibliogràfiques

Domènec, Antonio Vicente(1602) . Historia general de los santos y varones ilustres en santidad del Principado de Cataluña.Gerona: Gaspar Garriel.

Jornet Benito, Núria (2001).«Inés de Peranda y Clara de Janua: dues figures carismàtiques o la fundació del monestir de Sant Antoni de Barcelona».En:Duoda. Revista d’estudis femenistes, 22, pp. 41-57.

El monestir de Sant Antoni de Barcelona. L'origen i l'assentament del primer monestir de clarisses en terres catalanes. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Scripta et Documenta, 76).

Vinyolas, Pablo (1930). Santa Inés de Peranda de Asís y Santa Clara de Janua en Barcelona y su culto inmemorial. Barcelona: Vila, Aleu y Domingo Impre.


Biografia n.439 per Núria Jornet Benito
2010-09-28 10:31:18

Tornar Inici