Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 475

Juliana Morell

NaixementBarcelona
Barcelonès
Febrer de 1594
DefuncióFrança
Juny de 1653
CondicióMonja
OcupacionsReligiosa, humanista
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsMonges de l'Orde dels Predicadors – Dominiques (OP)
Universitat de Barcelona (UB)
Llocs de vinculació

Biografia

Nascuda a Barcelona en una família de banquers d’origen convers i òrfena de mare des de petita, Juliana Morell va rebre des de molt aviat una esmerada i àmplia educació, primer al convent de les dominiques de Barcelona i després en mans de tutors privats vinculats a la Universitat de Barcelona gràcies a la preocupació del seu pare, home amb simpaties erasmites que ben aviat descobrí les aptituds de la seva filla per a l’estudi.

Les capacitats i el compromís intel·lectual, així com el gust pel saber que Juliana va mostrar al llarg de la seva vida, són astoradors: als set anys dominava el llatí, el grec i l’hebreu i als disset parlava i escrivia en catorze idiomes. A més de rebre formació musical en orgue i arpa, estudià les matèries habituals del currículum universitari (els clàssics, retòrica, dialèctica i filosofia moral) a més de metafísica, matemàtiques, astronomia, física, dret civil i dret canònic. Als dotze anys, a Lió, on pare i filla emigraren després que el pare fos acusat de complicitat en un crim i també per dificultats econòmiques, Juliana participà públicament en diversos debats de caire intel·lectual, dels quals destaca la defensa pública de tesis de dialèctica i ètica. L’activitat de Juliana li llaurà una fama que consolidaria el 1608, quan aconseguí el grau de doctora en lleis en defensa pública al palau pontifical d’Avinyó, davant d’un il·lustre auditori atret pels rumors sobre la jove Juliana. Aquesta defensa seria posteriorment coneguda com l’Oració reciatada davant Pau V, malgrat el papa no fou present en aquesta ocasió.


Obra

Traité de la vie spiritualle par S. Vincent Ferrier de l'ordre de S. Dominique (1617). Traducció del llatí al francès i comentari.

Exercices spirituales sur l'étenité et une petite exercice préparatoire pour la sainte profession (1637)

La regle de S. Agustin traduite en François, enrichie de diverses explications et remarques pour servir d'instruction (l'edició pòstuma de 1680 incorpora una biografia de Juliana Morell).

Histoire de restablessiment et de la reforme de son monastere de Sante Praxede avec les vies de quelques religeuses du dit monastere decedées de son temps en opinion de vertu.


Referències bibliogràfiques

Espargaró, A. i Gassó, M. (2006).Aventureres de la Història. Els altres noms propis de la Història de Catalunya. Barcelona: L'Esfera del Llibres.

Roca i Cornet, J. (1868). «Juliana Morell». Memorias de las Academia de Buenas Letras de Barcelona. V. II.p. 356-384.


Referències gràfiques


Font: http://escolasanfeliuamelia.blogspot.com/2009_12_01_archive.html[Consulta: 23/02/2010].


Biografia n.475 per Mireia Vidal Quintero
2010-10-04 18:46:27

Tornar Inici