Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 5003

Carme Crespo

Naixement1916
DefuncióTerol
1936
CondicióEsportista
OcupacionsEsportista, miliciana
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsConfederació Nacional del Treball (CNT)
Federació Anarquista Ibèrica (FAI)
Llocs de vinculació

Biografia

Va néixer a Espanya i amb la seva família va emigrar a França.Tornà a Barcelona al juliol de 1936 pertal departiciparen l'Olimpíada Popular, organitzada per contrarestar els efectes de les Olimpíades de Berlíndel govern nacionalsocialista alemany. Molts dels atletes voluntaris de tot el món, participants en aquestes olimpíades alternatives, es van quedarper lluitar a favor de la República i marxaren tot seguit a lluitar al front.

Carmen Crespo va participar als combats dels carrers de Barcelona. Més endavant li proposen treballar a les oficines del la CNT-FAI perquè està molt preparada intel·lectualment, però ella rebutja l'oferiment i fa vida de campanya com els altres milicians. Va vestida amb granota blava com tots els altres i coneix la periodista Lola Iturbe, qui també es troba al front.

Carmen va demanar ser traslladada a primera línia,a Casp, per incorporar-sea la columna Ortiz. D'aquí s'escapa a Lecera per lluitar i s'uneix a les forces del tinent Gordo i participa en els combats cos a cos i després a la presa de Belchite.

Setmanes més tard, en un atac que es va realitzar perla presa de la Serra de la Serna, Carmen va morir destrossada per l'impacte d'una bomba de mà als 20 anys.


Obra

Iturbe, Lola (1974): La Mujer en la lucha social. La guerra civil de España. México: Editores Mexicanos Unidos.

Referències orals

En conversa mantinguda amb Lola Iturbe, assegurà que Carmen era de Barcelona o les seves rodalies.

Biografia n.5003 per Dolors Marin Silvestre
2010-09-30 18:44:24

Tornar Inici