Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 5004

Dolors Lafitte Masjoan

Maria Lafitte (des de 1996)

NaixementRoda de Ter
Osona
1949
DefuncióGirona
Gironès
Febrer de 2008
CondicióTrobadora
OcupacionsCantant, trobadora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsTradicionarius
Fundació Cultural Pangea Music
Ara va de bo (Grup Musical)
Llocs de vinculació

Biografia

Dolors Laffitte va néixer a Roda de Ter, filla de pare occità. Va assistir a l'escola religiosa de monges de Manlleu i allí les seves companyes ja la recorden cantant al pati enmig de les rotllanes de nenes.

Va entrar a treballar al sector tèxtil des de molt joveneta i ho combina amb la seva vocació artística. Als 18 anys va publicar el seu primer disc inmersa dins del moviment reivindicatiu cultural de la Nova Cancó i en els entorns del grup Els Setze Jutges. La seva trajectoria sempre va estar vinculada a l'ús del català en la música i va recuperar bona part del nostre poemari tradicional. Va fer recerca sobre els poetes catalans i la música antiga, com l'occitana, la sefardí o els místics i religiosos, com Verdaguer o Llull. Dolors Laffitte es va convertir en un referent europeu en el seu camp i sovint se la va convidar a participar en projectes d'intèrprets internacionals. Tot i així, la seva carrera va ser ignorada o silenciada a partir dels anys 80.

Va començar la seva carrera interpretant cançons dels autors francesos moderns com Brel, traduïts al català per Espinàs i d'altres. També va cantar cançons que per a ella van escriure Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Maria Aurèlia Capmany, Ovidi Montllor, Toni Llovet, etc.

El 1968 va participar amb Lluís Llach al Festival de la Cançó Mediterrània amb A cara o creu. El seu va ser el disc català de l'any.

També va recuperar cançons tradicionals pels infants i fundà els grups Ara va de bo als anys 70 i L'Arc en el cel als 80, on assolí una gran estimació entre els més petits. També va fundar el grup de música culta Ensamble Llull, on recuperà instruments antics.

Va debutar en el teatre, en les obres Bestiari (1972), de Pere Quart, produïda per La Trinca i amb Miguel Cots, i en les sessions de teatre de Ca-Barret de La Cova del Drac de Barcelona.

El 1991 funda el grup Els Trobadors amb el pare dels seus dos fills, A. Encinas, amb temes de Ramon Llull que,en ser tan ben interpretats, seran recuperats per Lorena McKennitt en el seu treball The mask and mirror (1994).

Va col·laborar amb moltes formacions musicals i cantautors com Las Madres del Cordero de Moncho Alpuente, Hilario Camacho, L'am de Foc, o L'Albera. Va ser fundadora del moviment del Tradicionarius i de la Fundació Cultural Pangea Music.
Va residir a Barcelona, Piera, Vilert, Banyoles i Girona.

Va participar en formacions polítiques ecologistes com en les llistes d'Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV) en els darrers anys de la seva vida.

Va deixar algunes cançons inèdites i els seus fills segueixen la seva trajectòria musical d'honestedat i treball de recerca.

Obra

(1968):

Referències bibliogràfiques

Pujadó, Miquel (2000). Diccionari de la Cançó. D'els Setze Jutges al Rock Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.

Referències gràfiques

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Dolors_Laffitte_i_Masjoan[Consulta: 23/02/2010].


Biografia n.5004 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-02 20:49:45

Tornar Inici