Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 5005

Pilar Molina Beneyto

NaixementBocairent
Vall d'Albaida
Abril de 1949
DefuncióValència
Febrer de 2008
CondicióSecretària, Documentalista
OcupacionsDirectora de documentals, escriptora, llibertària
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsFundació Salvador Seguí
Confederació General del Treball (CGT)
Confederació Nacional del Treball (CNT)
Llocs de vinculació

Biografia

Pilar Molina va néixer a Bocairent i assistí a l'escola pública Colegio Nacional Luis Vives d'on marxà per posar-se a treballar per ajudar al sosteniment de la seva família. Tota la seva formació posterior serà de caracter autodidacta ja que va entrar a treballar als 14>Al Margen , El Noi, Noticia Confederal, Rojo y Negro, etc.
Va ser una activa participant de Radio Klara en les seves emissions sobre dones i va prologar els llibres d'algunes de les seves amigues. Va organitzar, no només molts dels actes de la Fundació Salvador Seguí, sino també xerrades i debats feministes a la ciutat de València. Va participar a les jornades sobre les guerriles i el maquis a Santa Cruz de Moya (Cuenca), El Jerte (Extremadura) i Catalunya.

Va col·laborar en l'homenatge a Lucce Fabri (2004), i en el congrès «L'exili cultural de 1939. Seixanta anys desprès» a la Universitat de València; com també en les reunions de la FICEDL (Federation Internationale des Centres de'Etudes et de Documentation Libertaires) dels centres de documentació anarquistes.

Va establir relacions d'amistat amb moltes de les seves entrevistades, com Antonia Fontanillas o Sara Berenguer. El seu vehicle li va possibilitar nombroses visites per tota la península i França, anteposant la recerca històrica als guanys econòmics ja que col·laborà desinteresadament en nombrosos actes i filmacions deixant un important llegat documental encara per revisar.



Obra


Referències bibliogràfiques

Homenatge a Pilar Molina (Bocairent, 7 al 14 de març de>Al Margen, 16 d´octubre al 10 de novembre 2009).


Referències audiovisuals

Té un important fons que ha llegat als seus amics i amb el qual es vol crear la Fundació Dones i Homes lliures, de València. Esta format per entrevistes, fotografies i fons de llibres.

Referències gràfiques

http://ampaiesbocairent.blogspot.com/2009/03/bocairent-benvolgudes-companyesel-7-de.html[Consulta:23/02/2010].

Biografia n.5005 per Dolors Marin Silvestre
2010-09-19 17:47:55

Tornar Inici