Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 5009

Rosario Pi Brujas

Rizpay

NaixementBarcelona
Barcelonès
1899
Defunció(Madrid)
Madrid
1967
CondicióEmpresària
OcupacionsDirectora-guionista, productora de cinema, pionera de la cinematografia catalana
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Rosario Pi va néixer a Barcelona en una família benestant. Tota la vida va patir les seqüeles d'una paràlisi infantil que la va obligar a portar bastó i sabates ortopèdiques. Tot i així va ser una dona activa i intel·lectualitzada.

Va obrir una botiga de modes, o una corseteria, a la Barcelona dels anys vint, que tancà el 1929 per cercar d'altres horitzons. Va marxar a Madrid, i a partir d'aleshores centrà en el cinema la seva activitat. El 1931 va produir el primer film d'Edward Neville, i un any després amb Pedro Ladrón de Guevara. Va crear la productora>Flor de España o leyenda de un torero.

Fou amiga de Perico Chicote i Ricardo Urgoiti, que li deixaven els seus locals per als films ja que no tenia recursos econòmics suficients.

El film de Pi tot i ser un drama folletinesc típic dels anys trenta, tenia trets surrealistes i avantguardistes que reempendría Luís Buñuel a


Obra

Producció (1931): Yo quiero que me lleven a Holliwood d'Edgar Neville.
(1933): Odio de Richard Harlan.

Realització (1933): Besos en la nieve (curt).
(1933): El hombre que reia de amor (llargmetratge).

Guió, escenografia i disseny de producció (1934): Doce hombres y una mujer. (llargmetratge, direcció de Fernando Delgado, sobre un llibre de W. Fernàndez Flores).

Direcció (1935): El gato montés. (Sobre una opereta de Manuel Penella). S'havia estrenat una versió americana: Tiger Love en 1924.


Referències bibliogràfiques

Torres, Augusto M. (2004). Directores españoles malditos. Madrid: Ed. Huerga y Fierro.

Romero Marin, Juan José (2000). «Rosario Pi». En: Martinez, Cándida; Pastor, Reyna; de la Pascua, M. José; Tavera, Susanna (coords.).


Referències gràfiques

http://www.nuestrocine.com/mujeres.htm[Consulta: 24/02/2010].


Biografia n.5009 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-04 20:07:33

Tornar Inici