Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 5010

Isabel Ventosa Roig

Mare Isabel Ventosa

NaixementVilanova i la Geltrú
Garraf
Novembre de 1834
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Abril de 1895
CondicióFundadora
OcupacionsFundadora de les Germanes Franciscanes de la Nativitat de Nostra Senyora (Darderes)
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsCausa Pia Francesc Darder
Hospital de la Santa Creu (Barcelona)
Llocs de vinculació

Biografia

L'any 1854 una epidèmia de còlera provocà un miler de morts aproximadament a Vilanova i la Geltrú. Aquest fet desvetllà en Isabel la vocació de tenir cura depobres i malalts. Amb aquesta finalitat, es traslladà a Barcelona on coneix l'obra delcirurgià guixolenc, Francesc Darder, membre de la Congregació seglar de la Nativitat de Nostra Senyora. Aquesta associació mariana de laics, fundada el 1599 a l'esglèsia de Betlem, oferia assistència a hospitalitzats ipresoners. Darder, en comprovar que les dones malaltes no rebien prou atenció, proposà amb aquesta finalitat i potser obeint el desig del seu amic Sant Josep Oriol,la fundació d'una causa pia femeninaque havia de quedar sota el control de la Congregació de la Nativitat.

Darderredactà testament el desembre de 1730. En ell establia la donació dels seus béns per ala fundació i el manteniment dela nounata associació seglar de dones coneguda amb el nom de Causa Pia Francesc Darder. Lesmembres es comprometien a viure en comunitat i a assistir com a infermeresles malaltes de l'Hospital de la Santa Creu. Al seu torn, l'associació vetllava per matenir-les físicament i espiritualment alhora que els cedia la casa Darder, situada davant mateix de l'Hospital, com a seu per viure-hi.

A la fi, la Junta de l'Hospital de la Santa Creuconfià a les "darderes" el 1787 la cura deles donesmalaltes. Aquesta tasca durà fins a 1856, quan el govern espanyol incautà els béns de la Causa Pia i les associades hagueren de guanyar-se la vida cuidant malalts a domicili.

Isabel Ventosa ingressà dardera el mateix any 1856. Quan descobreix, però, que no es tractava d'una congregació religiosa, es decidí a marxar cosa que no féu per indicació del seu director espiritual. Nogensmenys, Isabel maldà per aconseguir fundar una veritable orde religiosa. Mentretant, és nomenada superiora de la comunitat i té una destacada actuació en l'assistènciaa les víctimes de l'epidèmia de còlera que assolà Barcelona el 1885.

L'acció ferma d'Isabel per transformar l'associació en institut religióstingué un primer reconeixement amb l'ingrés dins la Tercera Orde Franciscana (TOR).

Les primeres constitucions de les Germanes Franciscanes Missioneres de la Nativitat de Nostra Senyora foren redactades pel bisbe de la Seu d'Urgell, el Dr. Salvador Casañas i Pagès, el 1894, les quals s'aprovaren l'11 d'abril de 1896, un any després de la mort de la fundadora. El Decretum laudis arriba el 1909, mentre que l'aprovació pontifícia, el 1914.


Referències bibliogràfiques

Bonet Martí, Josep M.; Lander Azcona, Ana M. (1997). Isabel Ventosa y las darderas: Congregación de la Natividad de Nuestra Señora. Documentos y comentarios. Años 1835-1900. Barcelona: Instituto de las Hermanas Franciscanas Misioneras...(Darderas).

Carrers en femení singular (2002). Vilanova i la Geltrú: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Martínez Naranjo, Javier. «Las congregaciones marianas de la Compañía de Jesús y su contribución a la práctica de la caridad (ss. XVI-XVIII)». Revista de historia moderna, n. 21 (2003), p. 211-238. També accessible a: http://hdl.handle.net/10045/1382[Consulta: 27/11/2008].

Zaragoza Pascual, Ernesto (2007). Recull de documents i articles d'història guixolenca. Barcelona: Publicaions de l'Abadia de Montserrat.


Referències gràfiques

http://newsaints.faithweb.com/year/1895.htm[Consulta: 24/02/2010].


Biografia n.5010 per Concepción Rodríguez Parada
2010-10-11 18:09:17

Tornar Inici