Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 509

Maria Martínez Abelló

Madama Abelló

NaixementBarcelona
Barcelonès
1700 (circa)
DefuncióBarcelona
Barcelonès
1815 (circa)
CondicióEscriptora
Ocupacions«Salonière», escriptora il·lustrada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Durant el segle XVIII, les salonières van continuar la tasca que en el segle anterior havien fet les anomenades batxilleres o precioses, dones atretes pel món de la cultura, interessades en la seva formació intel·lectual, i que van aprendre a parlar amb loquacitat.Aquestes dames van organitzar i participar en els salons il·lustrats, moltes vegades a casa seva, formant cercles literaris i acadèmics. Aquests salons van ser importants a nivell cultural, polític i feminista. El desenvolupament del pensament il·lustrat a la segona meitat del segle, que posava en qüestió l’organització política i social existent, també va obrir la possibilitat de repensar la condició de les dones a la societat. La creixent contribució de les dones als diaris de l’època com a escriptores, poetesses, etc, dóna la mida de la creixent importància que van anar adquirint les dones a la societat catalana i espanyola del segle XVIII, i també la importància que elles mateixes van donar a la seva participación en els diaris. Segons les dades que tenim, moltes d’aquestes dones van publicar freqüentment en diversos diaris, concentrant-se en el període entre 1785 i 1805.

La Estuarda, es pensa que inspirant-se en una obra estrangera, probablement britànica. Se sap que totes dues obres es van representar en els teatres de Barcelona, potser a la Casa de les Comèdies de la ciutat. Les dues obres tenen una protagonista femenina, la qual cosa ja indica un punt de vista diferent al masculí.


Diari de Barcelona el mes de desembre de 1798. A Madama Abelló li va impactar i li va contestar amb un altre poema que es va publicar aproximadament un mes més tard. En el seu poema Madama Abelló mostra la seva fascinació pel poema de Maria Gertrudis Hore i demana conèixer-ne la identitat.

Catálogo de autores del siglo XVIII, de Leandro Fernández de Moratín.


Obra


Referències bibliogràfiques

Fernández de Moratín, Leandro. «Catálogo de autores del siglo XVIII».

Franklin Lewis, Elizabeth (2004). Women Writers in the Spanish Enlightenment. The Pursuit of Happiness. Hampshire: Ashgate Publishing.

Pérez Molina, Isabel (2001). «Madama Abelló» , El Temps, núm. 6-12 (març 200), p. 47.


Referències audiovisuals

Diari de Barcelona, desembre 1798, gener 1799.


Biografia n.509 per Isabel Pérez Molina
2010-10-04 11:28:35

Tornar Inici