Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 514

Ava, de Cerdanya

Naixements. ix
Defunció961 (circa)
Relacions familiars:Muller de Miró II, comte de Cerdanya i de Besalú. Mare de Sunifred II, comte de Cerdanya i Besalú, Oliba Cabreta, comte de Cerdanya i Besalú, Miró II, comte de Besalú i bisbe de Girona, Guifré II, comte de Besalú, Quíxol, muller d’Ajalbert, Goltregoda, muller de Llop de Pallars, Guilinda i Sesenanda.
CondicióComtessa
OcupacionsComtessa de Cerdanya
Condició jurídico-étnicaVídua
Usufructuària
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

ven arribant a l’edat corresponent per fer-se càrrec dels comtats, de manera que cap a l’any 941 ja podem donar per acabada aquesta transmissió progressiva del poder. Tanmateix, Ava continuà apareixent en la documentació al costat dels seus fills, tot i que cada vegada la seva presència anà sent més discreta.Ava, però,no deixà mai de tenir el dret de vigilància sobre el patrimoni del seu marit, ja fos per la dècima marital, ja fos per l’usdefruit que li atorgà el seu marit en el seu testament amb la condició que es mantingués vídua, i així ho va fer. Ava va ser enterrada a Santa Maria de Ripoll, i fou la primera comtessa soterrada en aquestaseu monàstica. El seu nét, l’abat Oliba, li dedicà un epitafi en què honorà la seva figura.


Referències orals

Blasi Solsona, Joan (1999). Els oblidats comtes de Cerdanya: 798-1117. Sant Vicenç de Castellet: El Farell.

Fluvià, Armand de (1989). Els primitius comtats i vescomtats de Catalunya: cronologia de comtes i vescomtes. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.


Biografia n.514 per Mireia Comas Via
2010-06-03 00:24:45

Tornar Inici