Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 552

Àngela Benet Tolsà de Ripoll

NaixementValència
1476 (circa)
DefuncióSeròs
Segrià
1538
Relacions familiars:El seu pare fou Joan Tolsà de Ripoll. La seva mare, Beatriu Ros. La casen amb Ramon de Boïl, i en segones noces es casa amb Gastó de Montcada.
CondicióPropietària, Senyora
OcupacionsNoble
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Neix a València cap al 1476, filla de Joan Tolsà de Ripoll, senyor de Beniarjó, Pardines i l'heretat de Vernissa, i de Beatriu Ros. El 1489, mort el seu pare, es converteix en hereva de les seves propietats; Beatriu és nomenada tutora i curadora d'Àngela i usufructuària i administradora dels seus béns.

El setembre de 1490 Beatriu firma, d'amagat seu, els capítols matrimonials entre la noia, de 14 anys acabats de fer, i Ramon de Boïl, que en té 10 o 11. Del matrimoni es deriva un procés de divorci en el qual compareixen nombrosos testimonis que ens faciliten molts detalls de la vida d'Àngela.

Un any més tard se celebren els esponsalicis a Beniarjó. Els testimonis de la part dels Boïl mostren una Àngela predisposada i contenta amb els regals que rep. Els testimonis de la part d'Àngela reiteren la seva negativa tossuda i afirmen que consentí al matrimoni enganyada per la seva mare. Àngela i Ramon no viuen junts però es visiten sovint. Àngela es mostra amorosa amb ell, segons alguns, o el rebutja amb fàstic segons altres. El 1497, complerts els 16 anys de Ramon, Àngela presenta demanda de divorci a la cúria eclesiàstica de València. El procés dirimirà si el matrimoni és vàlid: si els contraents hi donaren llur consentiment i si es consumà o no. Mentrestant Àngela, que havia estat reclosa, és raptada pels homes dels Boïl per tal de consumar, per força, el matrimoni. El 1498 se sentencia a favor d'Àngela, però els Boïl apel·len al papa Alexandre VI.

Un any després,


Referències bibliogràfiques

Gironella Delgà, Anna; Varela Rodríguez, M. Elisa (2008). En: Vidas de mujeres del Renacimiento. Barcelona: Publicacions i Edicions Universitat de Barcelona,p. 131-161.


Referències audiovisuals

Archivo de la Casa Ducal de Medinaceli, casa Montcada; còpies en microfilm consultables a l'Arxiu Municipal de Gandia i a l'Arxiu Tarradellas de Poblet.


Biografia n.552 per Anna Gironella Delgà
2010-09-25 18:50:24

Tornar Inici