Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 56

M. Concepció Carreras Pau

NaixementOlot
Garrotxa
Desembre de 1893
DefuncióOlot
Garrotxa
Setembre de 1961
Relacions familiars:Filla d’Antoni Carreras i Fàbrega i d’Elvira Pau i Roca, propietaris a Olot de la fàbrica «Chocolates Antonio Carreras», fundada el 1790, i de la botiga «Ca l'Adroguer del Tura».
Germana d’Eulàlia, Annita (religiosa carmelita de la Caritat), Sabina (religiosa de la Congregació del Sagrat Cor de Jesús), Roser (religiosa del Col·legi de l'Immaculat Cor de Maria), Lola i Ramon.
CondicióEscriptora, Música
OcupacionsEscriptora, música
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsLa Dona Catalana
Acadèmia Ainaud (Barcelona)
Institut de Rítmica i Plàstica Llongueres (Barcelona)
Llocs de vinculació

Biografia

M. Concepció Carreras va dedicar tota la seva vida a la poesia i a la música. Va rebre una sòlida formació musical: solfeig a mans del músic i rellotger olotí Narcís Corriols i Boix, estudis de piano a la prestigiosa Acadèmia Ainaud de Barcelona (el 1927 va obtenir el títol) i estudis de rítmica i plàstica a l’Institut Català de Rítmica i Plàstica del poeta i músic barceloní Joan Llongueres. El novembre de 1940 va crear a Olot la seva pròpia acadèmia musical per a nens i nenes, la "Sección Infantil de Rítmica y Plástica Carreras". Combinava aquestes classes amb la docència en una escola de Les Preses. Durant la mateixa dècada dels quaranta, va dirigir al Teatre Principal d’Olot diverses representacions musicals. Les revistes catalanes li van servir de plataforma per difondre la seva obra: des del 1925 i fins al 1929 va publicar poemes i narracions a la reconeguda revista barcelonina

Obra

Poemes i narracions a la revista barcelonina>La Tradició Catalana, Revista d'Olot, El deber, La Ciutat d'Olot, El Carme, ¡Arriba España!, Pyrene y Misión.


Referències bibliogràfiques

Carme Ramilo i Martínez (maig-juny 2002). «M. Concepció Carreras i Pau, una veu poètica enamorada del paisatge olotí», Revista de Girona, núm. 212, pàg. 44-48.

Carme Ramilo i Martínez (juliol 2003). Concepció Carreras (1893-1961): Dona i Literatura a la Catalunya del segle XX. Universitat de Girona.

Carme Ramilo i Martínez (març-abril 2004). «Concepció Carreras, Maria Mercè Devesa, Rosa Sacrest i Mercè Bayona, la poetització del paisatge olotí», Revista de Girona, núm. 223, pàg. 60-70.

Joaquim Danés i Torras (1955). Llibre d’Olot, pròleg de Joan Teixidor. Barcelona: Ed. Selecta.

Josep Murlà i Giralt (8 abril 1993). «En el centenari del naixement de la poetessa M. Concepció Carreras», La Comarca d’Olot, núm. 702, Olot.

Margarida Casacuberta (1996). «La vida cultural a l’Olot dels anys cinquanta», Vitrina. Olot: Publicació del Museu Comarcal de la Garrotxa i de l’Arxiu Històric Comarcal d’Olot.

Martí de Riquer (1987). Història de la literatura catalana, volum IX. Barcelona: Ariel.

P. Nolasc del Molar (gener 1962). «Concepción Carreras Pau», Pyrene, 2a època, any I, núm. 1. Olot.

Ramon Grabolosa i Puigredon (desembre 1950) “«Elvira», poemes de M. Concepció Carreras”. Pyrene, any II, núm. 21. Olot.


Referències orals

Josep M. Ainaud de Lasarte (nebot del violinista Enric Ainaud, nét de Carme Karr, historiador, advocat, polític i promotor cultural), Dolors Bosch i Agustí (escultora i pintora), Elvira Carreras i Borràs (neboda de Carreras), Roser Carreras i Borràs (neboda de Carreras i poeta), Dolors Boada, Carme Boada, Mercè Mallarach (poeta), Juli Batallé (pintor), Concepció Batallé i Mallarach (mestra i poeta), Lluís Armengol i Prat (nebot polític de Carreras, advocat i escriptor), Roser Coll (deixebla de Carreras i artista musical), Anna Montañá (alumna de Carreras i poeta), Narcís Pruenca i Bayona (nét de la poeta dels Hostalets d'en Bas, Mercè Bayona), Carme Serra i Corriols (néta de Narcís Corriols) iNúria Trias (néta de Joan Llongueres).

Referències audiovisuals

Biblioteca Marià Vayreda d'Olot; Arxiu Històric de Barcelona; Institut de Pedagogia Musical Joan Llongueres de Barcelona; Universitat de Girona; Arxiu Nacional de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell; Centre de Documentació Musical de la Generalitat.

Referències gràfiques

Arxiu de la família Carreras; La Dona Catalana.

Biografia n.56 per Carme Ramilo i Martínez
2010-09-30 12:28:35

Tornar Inici