Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 572

Maria Palau Sotomayor

Maria de la Concepció

NaixementPerpinyà
1629
DefuncióVic
Osona
Abril de 1703
Relacions familiars:Filla de misser Lluís Palau i de Caterina Sotomayor.
CondicióPriora
OcupacionsPriora de les Carmelites Descalces de Perpinyà, cronista
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsOrde de les Carmelites Descalces (OCD)

Llocs de vinculació

Biografia

Maria era filla de misser Lluís Palau i de Maria Sotomayor, de Perpinyà. El seu pare, jurista, possiblement fou l'autor d'un opuscle publicat a Perpinyà el 1627, Discurso fundado en derecho sobre la pretención que tienen los condados de Rossellón y Cerdaña de desunirse y separarse del principado de Cataluña y su Diputación..., on es realitzava una apologia de la segregació d'aquests comtats respecte del Principat de Catalunya.

En plena Guerra dels Segadors, Maria va ingressar en el convent de Santa Teresa de les carmelites descalces de Vic el 17 de novembre de 1644, quan comptava quinze anys d'edat. Un any després, el 10 de desembre de 1645, realitzava la seva professió solemne.

Segurament, com a filla d'un doctor en drets, havia rebut una bona educació, fet que la convertiria en amanuense i cronista de la comunitat. I als seus vint anys, l'any 1650, redactà la biografia d'una eminent religiosa del seu convent, Maria de les Llagues (Maria Osona i Mongraula, 1591-1650), cofundadora iprimera religiosa profesa en el nou convent, la família de la qual fou decisiva econòmicament en la dotació de la nova casa, erigida el 1637.Cal destacar laparticipació de Maria com a cronista en el llibre comunitari que recollia la fundació i la història del convent, i és força possible que redactés també les notes necrològiques o elogis de difuntes de les religioses de la seva comunitat.

Religiosa de gran personalitat i força ascendència a la comunitat, foupriorades de 1697 fins al 7 de febrer de 1701, quan la succeí M. Maria Alberta de Sant Domènec, una altra religiosa molt destacada en la història d'aquest convent.


Obra

Els seus escrits es conserven a l'Arxiu de les carmelites descalces del convent de Santa Teresa de Vic.

Relación de la vida de María de las Llagas Osona. Vic, 1650.

Primer origen de la fundación de aqueste convento de carmelitas Descalzas de la ciudad de Vique y fundadoras del en lo espiritual y temporal, intitulado de Jesús, María, Joseph y Teresa. 80 pàgs.


Referències bibliogràfiques

Beltran Larroya, Gabriel (ed.) (1990). Carmelitas descalzas de Cataluña y Baleares. Documentación histórica: 1588-1988. Roma: Monumenta Historica Carmeli Teresiani,p. 195-202.


Referències audiovisuals

Arxiu de les carmelites descalces del convent de Santa Teresa de Vic. Es conserva un quadern Misericordias y gracias que dispensó Dios con una religiosa del convento de Santa Theresa de Vique, cuyo nombre fue la venerable madre María de la Concepción, que murió a los 19 de abril del año 1703., 6 fols., insert en el llibre oficial de la comunitat entre els folis 40-41.


Biografia n.572 per Mercè Gras Casanovas
2010-10-04 19:24:59

Tornar Inici