Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 577

Caterina Llull Sabastida

NaixementBarcelona
Barcelonès
s. xv
DefuncióBarcelona
Barcelonès
s. xv
Relacions familiars:Filla de Joan Llull i d'Isabel de Gualbes i Pastor. Muller de Joan Sabastida i d'Hostalric. Els seus fills i néts van emparentar amb la família Gralla i amb els Requesens.
CondicióMercadera
OcupacionsMercadera
Condició jurídico-étnicaVídua
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Caterina Llull, barcelonina del barri de La Ribera, es casa l'any 1460 amb Joan Sabastida, mercader i funcionari reial, vidu d'Antònia Torralba, de reconeguda família de mercaders. Sabastida és nomenat president de la Cambra de la Reina a Sicília i es traslladen a viure a Siracusa. Tenen quatre fills: Joan (una filla del qual es casarà amb el mestre racional de Catalunya, Francesc Gralla i Desplà), Joana, Elionor (que es casarà amb Dimes de Requesens i Joan de Soler) i Cecília.

Caterina es queda vídua l'any 1471 i per testament del marit passa a ser administradora dels béns i de les activitats mercantils del difunt. Caterina ja se'n devia fer càrrec, en vida de Sabastida, ja que mostra un bon coneixement de qualsevol tipus d'operació econòmica i també dels temes jurídics i administratius, que utilitza per pledejar i aconseguir el reconeixement dels béns i títols,confiats pel seu marit, i per a l'ampliació de la seva riquesa. El primer llibre de comptabilitat de Caterina Llull comença el 2 de gener de 1472, l'any següent d'enviudar. També es conserven cartes que li enviava a Sicília la seva germana Joana, casada amb Pere Llull i Tàrrega, de família de mercaders i negociants de Barcelona, i una carta que va enviar Caterina a Joana, des de Brucoli a Barcelona, escrita pel seu secretari Andreu de Vega, que és tot un tractat mercantil. Caterina es va consolidar com una mercadera no només a Sicília i a Catalunya, sinó a tota la Mediterrània. Cap als anys 1482-1483 se suposa que retorna amb la família a viure a Barcelona.

Referències bibliogràfiques



Treppo, Mario del; Riera i Sans, Jaume (1976). Els mercaders catalans i l'expansió de la corona catalano-aragonesa al s. XV. Barcelona: Curial.


Biografia n.577 per Laia de Ahumada Batlle
2010-10-02 21:10:35

Tornar Inici