Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 627

Isabel Güell López

NaixementBarcelona
Barcelonès
Novembre de 1872
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Maig de 1956
Relacions familiars:Filla d'Eusebi Güell, primer comte de Güell; casada amb Carlos Sentmenat, marquès de Castelldosrius, Gran d'Espanya, marquès d'Orís, baró de Santa Pau.
CondicióCompositora
OcupacionsMarquesa de Castelldosrius
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsInstitut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona (Barcelona)

Llocs de vinculació

Biografia

Nascuda a Barcelona el 23 de novembre de 1872, és filla d’Eusebi Güell Bacigalupi, primer comte de Güell i d'Isabel López Bru.

El seu pare fou el mecenes de Gaudí, a qui va encarregar diverses obres al llarg de la seva vida, com el Palau Güell o el Parc Güell.

Es casà l’any 1901 amb Carlos Sentmenat i Senmenat, marquès de Castelldosrius. Gaudí va decorar la casa del jove matrimoni al carrer Junta de Comerç. S’explica l’anècdota que Gaudí, en no poder encabir el piano de cua d'Isabel, li va recomanar que toqués el violí. Aquest fet el recull Josep Carner al seu> en una auca.

Des de ben petita va tenir una gran afició a la música, tocava el piano i l’orgue i pertanyia a la coral de l'Institut de Cultura de la Dona que dirigia Francesca Bonnemaison.

Va compondre diverses peces, sobretot de música religiosa, que es van interpretar en diferents moments com, per exemple, el 23 d’abril de 1911 en una missa celebrada a la Colònia Güell per la festa de Sant Jordi.

La seva dedicació principal va ser la caritat i la beneficència, com era quasi preceptiu per a una dona de la seva classe social.

Morí a Barcelona el 8 de maig de 1956.


Obra

Composicions musicals:

Balada.

, cor.

Barcelona, Imprenta Editorial La Polígrafa.

(c. 1900). Barcelona: Sociedad Anónima Casa Dotesio.

, cor i orgue. Text: Ramón Picó i Campanar [entre 1900-1929]. Barcelona: Unión Musical Española.

, cor.

, cor.


Referències bibliogràfiques

Albert Corp, Esteve (1900).>Pirene.

Biografia n.627 per Anna Bofill Levi
2010-09-10 15:22:27

Tornar Inici