Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 675

Maria Matilde Almendros Carcasona

NaixementManresa
Bages
1927 (circa)
DefuncióBarcelona
Barcelonès
Desembre de 1995
CondicióPeriodista
OcupacionsLocutora de ràdio, actriu
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsRàdio Nacional d’Espanya
Teatre Apolo de Manresa
Ràdio 4
Llocs de vinculació

Biografia

Maria Matilde Almendros i Carcasona amb 13 anys ja va començar a fer teatre, mentre treballava en una fàbrica de sabates i estudiava a l'escola d'Arts i Oficis. Va morir a Barcelona, després d'una malaltia hepàtica, el 15 de desembre de 1995.
Al llarg de la seva vida professional va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la ràdio.

Així, l'any 1940, acabada la guerra, va fer la primera aparició radiofònica a Ràdio Club Manresa, actuant al mateix temps com a primera actriu del teatre Apolo de Manresa. L'any 1952 va treballar al teatre Romea amb Mario Cabré. El seu amor al teatre la va portar a formar companyia pròpia per representar autors catalans com Àngel Guimerà, de qui va representar Terra Baixa.

Va ser en una d'aquestes actuacions al Romea de Barcelona, en l'obra d'en Josep Maria de Sagarra, L'amor viu a dispesa, junt amb Maria Vila i Emília Baró, que va cridar l'atenció d'un responsable radiofònic. A partir d'aquesta interpretació, Joan Viñas la va convèncer per fer ràdio-teatre i va crear o participar en els millors programes de Ràdio Nacional.

El primer programa fou Fantasía, amb Maruja Fernández. Però el que més renom li va donar va ser España para los españoles, que s’emetia diàriament des de l'any 1964 fins al 1978.

Ha estat una de les dones pioneres a parlar en català a la ràdio en temps difícils. Va participar en els programes Paraula i pensament, La Veu de la Sardana i Novel·la o Lliçons de Català. I va formar part de l'equip que va iniciar la programació de Ràdio 4, l'any 1977, amb el programa Temps obert.

Maria Matilde Almendros va intervenir a Televisíón Española en el circuit català, en una sèrie d'humor molt popular, Doctor Caparrós, al costat de l'actor Joan Capri, i va fer petites incursions al cinema en pel·lícules catalanes com Baldiri de la Costa.

Ja jubilada de Ràdio Nacional feia col·laboracions radiofòniques a Ràdio Salud de Barcelona.

La qualitat més valorada d'ella, a part d'una veu càlida, era la dicció pulcra tant en català com en castellà, la qual cosa la va convertir en una gran difusora de la llengua.
Va rebre molts premis, tant de teatre com de ràdio, un dels últims La Creu de Sant Jordi. En rebre aquest guardó va manifestar: "La Creu de Sant Jordi és molt important, però el major premi és poder estar en contacte amb el públic i que en escoltar la meva veu diguin: aquesta és la Maria Matilde Almendros".


Obra

Gravacions de Teatre, poemes no editats.

Referències bibliogràfiques

Hemeroteca, El País, 17/12/95; El Mundo. 16 0 17 /12/1995.

Arxiu de Dones Periodistes. Web, Periodistes catalanes.


Referències orals

Entrevista amb el periodista radiofònic Enric Frigola, que havia treballat amb ella del 1976 fins al 1983 a Ràdio 4 (localització Col·legi de Periodistes de Catalunya).

Existeixen algunes cassets amb poemes recitats per ella.

Referències audiovisuals

Arxius de Radio Nacional de España en Catalunya.
Arxius de Ràdio 4.

Referències gràfiques

Foto: Institut Català de les Dones. Font: http://manresanes.blogspot.com/2009/01/maria-matilde-almendros-i-carcasona.html[Consulta: 27/02/2010].

Biografia n.675 per Montserrat Puig Mollet
2010-09-28 17:17:40

Tornar Inici