Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 773

Florentina González Ciprés

NaixementBarcelona
Barcelonès
Desembre de 1904
DefuncióMèxic
s. xx
CondicióPsicòloga
OcupacionsPsicòloga, republicana, exiliada
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Va nàixer el 28 de desembre de 1904 a Barcelona, on va estudiar magisteri a l’Escola Normal de Mestres. Més tard cursa la carrera de Medicina a la Universitat Central de Madrid (Guerra, 2003). En desconeixem la trajectòria professional durant el període republicà, tot i que suposem que la seua participació i militància política l’obliguen a eixir del país i a exiliar-se a Mèxic el 1945.

Com a mestra refugiada va haver de convalidar el títol per poder treballar amb xiquets i xiquetes amb discapacitat, fet que li permetrà exercir com a professora de l’Escola Normal d’Especialització Parque Lira de la ciutat de Mèxic (Martínez de la Vega, 1982; García Colmenares, 2009, en premsa).

A la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic realitza els estudis de Psicologia i obté el títol de doctora en Psicologia Clínica (1950). Més tard s’especialitza en l’Escola Perkins de Cecs de la Universitat de Harvard. Quan torna és nomenada per la Secretaria d’Educació Pública de Mèxic (SEP) ponent especialitzada en Educació de Deficients Mentals, Inadaptats i Infractors de l’Escola Normal d’Especialització (1959).

Pels seus mèrits i a petició del president nicaragüenc René Schick (1963-1966), participarà durant cinc anys com a directora d’un intercanvi entre el govern mexicà i el nicaragüenc, per a dirigir la formació de mestres d’educació especial d’aquell país. Quan torna a Mèxic, contreurà matrimoni amb el metge Ramón Romero. Serà nomenada directora de l’Escola d’Educació Especial per a adolescents varons i tallers protegits, annexos a l’Escola esmentada.

El 1978 funda la Confederació Mexicana d’Organitzacions a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual: CONFE, una institució d’assistència privada regida per un patronat que pretén afavorir el desenvolupament integral de persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant l’enfortiment econòmic i tècnic de programes, per a la seua inclusió educativa, laboral i social. L’Informe Warnock, del 1970, havia plantejat la necessita d’integració de les persones amb discapacitat a tots els nivells. Amb això podem veure el paper pioner que desenvoluparà Florentina González Ciprés en la difusió dels nous conceptes relacionats amb les necessitats educatives especials i amb l’atenció a la diversitat. Com a membre de la Societat Interamericana de Psicologia, tindrà l’oportunitat de debatre aquests temes en congressos nacionals i internacionals.

El 1980, el govern nicaragüenc la premiarà per la dedicació en la formació del professorat especialitzat en criatures amb necessitats educatives especials.

Malgrat el desconeixement de la seua obra, les aportacions d’aquesta autora a l’educació especial en Amèrica Llatina han propiciat que la Confederació Mexicana d’Organtizacions a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual (CONFE) haja creat el premi anual>Florentina González Ciprésen reconeixement al treball i a la trajectòria en el camp de l’Educació Especial. També l’Ateneu Espanyol de Mèxic ha recordat recentment el seu llegat (Márquez y Díez Canedo, 2006).


Obra

De la seua obra escrita destaquem l'article titulat:


Referències bibliogràfiques

Tornar Inici