Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 819

Francisca

NaixementValència
Horta
1100 (circa)
DefuncióValència
Horta
s. xiv
Relacions familiars:Casada amb Mateu Joan, mariner de professió.
CondicióTeixidora
OcupacionsTeixidora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Durant el període baix medieval les gents que practicaven l'artesania desenvoluparen els gremis en nuclis urbans i dugueren a terme importants tasques productives.

També les xiquetes, les jòvens i les dones van participar en les faenes i gestions dels tallers artesanals, sobre tot en els tèxtils. En alguns casos, les jòvens començaven treballant com a aprenentes i el sou els el pagava al final d'un període de almenys deu anys. El salari s'acumulava en forma de dot o diners que el patró lliurava, a vegades amb conflicte, al moment del casament. Després d'aquests anys i ja adultes, passaven a ser treballadores no retribuïdes en el taller del marit i a ocupar-se dels fills i de les tasques domèstiques.


És el cas de viudes hereves d'un taller que podien casar-se amb un aprenent i passaven a dirigir l'empresa artesanal o de filles de mestres artesans que després de casar-se també amb jòvens aprenents solien conservar en el negoci una certa autoritat i una posició de superioritat davant del marit.

1368, a València, va constituir una societat artesanal, per un any, amb Maria, viuda de Mateu Carreras. Cada una d'elles participava amb una modesta suma de quinze [libras] com a capital per a formar la societas. Francisca aportava els seus coneixements de l'ofici de teixidora de llençols i també quedava facultada per a vendre i comprar amb qualsevol persona tot tipus de mercaderies.


En la societat artesanal lliure que van formar, una actuava com a sòcia capitalista i l´altra com a sòcia treballadora i comercial. Els beneficis del negoci se'ls repartien a parts iguals i ambdós actuaven lliurement en l'exercici d'activitats urbanes i eren responsables d'un contracte.

Aquests fets posen de relleu que en les activitats artesanals i en el comerç interior de les ciutats van tenir lloc actuacions de dones que manifesten la seua independència i eficàcia a l'hora de treballar i també a l'hora d'impulsar i regir petits negocis.


Referències bibliogràfiques

Mujeres en la Historia de España. Enciclopedia biográfica. Barcelona: Planeta, p. 124-126.


Biografia n.819 per Llum Sanfeliu Gimeno
2010-09-28 13:36:25

Tornar Inici