Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 821

Blanquina March Almenara

NaixementValència
Horta
1473
DefuncióXàtiva
Costera
1508
CondicióMestressa de casa
OcupacionsMare de Joan Lluís Vives
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Blanquina March, mare de Joan Lluís Vives, va nàixer a València el 1473 i encara que era filla de jueus, es va fer cristiana e 1491, als divuit anys, just un any abans del decret d'expulsió dels moriscs.

Casada amb Lluís Vives Valeriola, un xicotet comerciant de la ciutat també jueu convers, va morir de pesta el 1508a Xàtiva i va ser soterrada a Alzira en el cementeri de Santa Caterina.

la sinagoga clandestina de València a casa de Castellana Guions, vídua del seu germà Salvador Vives. Encara que en aquest primer procés va aconseguir alliberar- se de rebre cap pena, el 1522 va ser novament detingut, condemnat a la foguera i se li van confiscar tots els seus béns.

Complida la sentència el 1524, les seues filles Beatriz i Leonor, van reclamar el seu dret sobre els 10.000 sous que la seua mare Blanquina March havia aportat al matrimoni en concepte de dot, quantitat que apareixia en el balanç de béns confiscats a son pare. El 1527 van guanyar el plet i van rebre el primer pagament de la devolució.

la Inquisició inicià un procés contra la memòria i els béns de Blanquina March morta feia ja 20 anys.

1529, l'inquisidor Arnaldo Alberti sentenciava a Blanquina per haver comès i perpetuat el crim d'heretgia i apostasia, per la qual cosa condemnava la seua memòria, entregant la seua estàtua al braç secular, i els seus béns i drets s'aplicaven al Fisc fins a la data de la mort de l'enjudiciada.

D'aquesta manera, les seues restes foren tretes del cementiri cristià i cremades públicament. I amb això les seues filles van ser privades de tot dret sobre els béns familiars, tant paterns com materns.


Referències bibliogràfiques

AHIg, núm. 1 (1992), p. 163-183.


Biografia n.821 per Llum Sanfeliu Gimeno
2010-10-04 11:06:19

Tornar Inici