Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 824

Germana, de Foix

NaixementFrança
1488
DefuncióLlíria
Camp de Túria
Espanya
1538
CondicióNoble
OcupacionsVirreina de València
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Úrsula Germana de Foix va néixer a Foix (França) en 1488 i va morir a Llíria (València) en 1538. Filla de Juan de Foix, comte de Étampes i vescomte de Narbona, i de Maria d'Orleáns, germana de Luís XII de França. Pertanyia a la noble casa francesa de Foix, que havia regnat a Navarra.

del seu llinatge.

Es va casar als divuit anys amb Ferran II el Catòlic, vidu d'Isabel de Castella. Arribada a València, els seus costums i la seua cultura francoborgonyona, distintes de l'ascetisme i de la rigidesa de la reina Isabel, van desconcertar la cort castellana. Germana de Foix coneixia les habilitats socials per a desembolicar-se amb soltura a la cort, i mostrà un model femení que xocava amb el referent d’ideal d’educació femenina basat en la sobrietat i els textos religiosos, que havia impulsat Isabel la Catòlica. Per aquest motiu, Germana de Foix va ser criticada per la seva frivolitat.

D’haver sobreviscut hagués heretat els estats de la corona d'Aragó, patrimoni patern, i hagués impedit la unitat que es va aconseguir en la persona de Carles I.

Vídua en 1516, va rebre un generós dot per a mantenir el seu estatus reial, i així refermà les crítiques que l’acusaven de supèrbia i de luxúria. Vídua en un país estranger, tenia prohibit abandonar la Península. Tot iel seu estatus regi es va haver de sotmetre al nou rei Carles I. Fins i tot li va cedir els seus drets dinàstics sobre la corona de Navarra. És un fet constatat que Carles I va controlar i gestionar els assumptes de l’última reina d'Aragó, entre ells els seus dos criticats nous matrimonis.

Germana de Foix va arribar a València en 1523, acompanyada del segon marit el virrei de València, marquès de Brandemburg. Aquest segon matrimoni i la sagnant repressió de les Germanies durant el seu virregnat van empitjorar encara més la seva imatge.

Germana de Foix va ser també la fundadora del monestir de Sant Miquel dels Reis a la ciutat de València.


Referències bibliogràfiques

Valencianas célebres y no tanto. (S. XIII-XXI). Valencia: Generalitat Valenciana-Conselleria de Benestar Social, pp. 59- 64. 

 

Diccionario de Mujeres en la Historia. Madrid: Editorial Espasa Calpe.


Biografia n.824 per Llum Sanfeliu Gimeno
2010-06-12 17:55:18

Tornar Inici