Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 834

Angelina Ferriz Aguilar

NaixementAdemús
Racó d'Ademús
1919
DefuncióMislata
Horta
2001 (circa)
CondicióObrera
OcupacionsObrera, llibertària, sindicalista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsJoventuts Llibertàries (JJLL)
Confederació Nacional del Treball (CNT)
Dones Lliures
Llocs de vinculació

Biografia

la CNT, qui la van introduir en les idees i en els ambients anarquistes. Poc temps després Angelina es va afiliar al Sindicat d'Arts Gràfiques de València i va ser delegada per les seves companyes de fàbrica. El seu interès per la cultura la va dur a ingressar en les Joventuts Llibertàries.

Durant la guerra, Angelina es reunia en els locals de les Joventuts, on realitzaven murals, pintaven o escrivien tractant que les seves produccions fossin publicades en laSoli o en algun altre periòdic anarquista. Allí tenien una biblioteca on es va introduir en la lectura d’autors com Vargas Vila, Nietztsche i Proudhon. També realitzaven activitats de tipus musical, com rondalles, o programaven conferències i obres teatrals. Angelina va ser així mateix membre de Dones Lliures, però la seva principal dedicació va centrar-la en les Joventuts Llibertàries.

Amb el final de la Guerra Civil el seu pare va ser detingut i empresonat durant quatre anys en la presó del Puig i en sant Miquel dels Reis a València. Angelinava ser també detinguda i empresonada durant un any en la presó Convent de Santa Clara de la ciutat de València. Quan va sortir de presó va començar a treballar a la localitat de Manises en una fàbrica de rajoles. Va deixar el seu treball després de contreure matrimoni en l’any 1945.

la CNT en la clandestinitat i ella es va quedar a València a casa dels seus pares, des d'on es va traslladar posteriorment amb el seu marit a Madrid, per col·laborar des de la clandestinitat amb el moviment anarquista. Posteriorment van tornar a València i Angelina va començar de nou a treballar, mentre va seguir implicada en la defensa de la justícia social i dels seus ideals llibertaris.


Referències bibliogràfiques

Ateneos y grupos ácratas. Vida y actividad cultural de las asociaciones anarquistas valencianas durante la Segunda República y la Guerra Civil. Valencia: Biblioteca Valenciana, p. 206-207.

cultural de la República (1936-1937). Congrés Internacional. València: Publicacions de la Universitat de València-Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, p. 609-632.


Referències orals


Biografia n.834 per Vicenta Verdugo Martí
2010-10-12 20:06:45

Tornar Inici