Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 859

Matilde Valeriana Ridocci Garcia

NaixementXàtiva
Costera
Setembre de 1843
DefuncióXàtiva
Costera
Juliol de 1922
Relacions familiars:Filla de Peregrin Ridocci, comerciant de Xàtiva, i de M. Concepción García Escorcia. Néta, per part de pare, de José Ridocci, de Vanvrone (Italia) i de Dolores Magro, de Yecla. Néta, per part de mare, d'Antonio García i Cayetana Escorcia.
Va tenir tres germanes i un germà: Concepción, Peregrín, Dolores i Adela.
Casada amb Peregrín Bayarri.
CondicióPedagoga, Pintora
OcupacionsPedagoga, escriptora, pintora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEscola Normal Femenina de València
Escola Normal Femenina de Castelló de la Plana
Llocs de vinculació

Biografia

De família de comerciants italians instal·lats a Xàtiva, va estudiar Magisteri a la Normal Femenina de València, on aconsegueix el títol de mestra elemental. Exerceix a l’escola pública de Teulada i d’ací passa a treballar de segona mestra a l'Escola Superior Normal de València (1869), lloc de treball que hagué d'abandonar per motius familiars.

Fou, doncs, directora de la Normal femenina entre 1900 i 1909, uns anys força conflictius pels debats establerts entre església-estat al voltant de l’expulsió dels ordres religiosos del territori espanyol i que gaudiren d’un especial relleu a València. Del seu pas per la direcció de la Normal destaca la important adquisició de material científic, amb un complet laboratori de fotografia a disposició de les alumnes, o l’aprovació, per part del Claustre per ella presidit, de posar en pràctica mesures pedagògiques renovadores: avaluació contínua, diari de classe, millora dels estudis de Magisteri ampliant-los a quatre anys.

Nociones de higiene para las escuelas Normales, que va publicar al 1875, participaria en la Secció espanyola de l’Exposició Universal de Chicago de 1893, en la Secció “Treballs de la dona”.



Obra

València: Viuda de Ayoldi.


Referències bibliogràfiques

, 19 de maig de 2007, p. 15.

La construcció social del sistema educatiu valencià. I Jornades d’Història de l’educació valenciana. Gandia-València: CEIC Alfons el Vell-Departament d’Educació Comparada i Història de l’educació de la Universitat de València, p. 80-84.

Condé Nast.

574.


Referències audiovisuals

Expedient personal 1388/8.



Biografia n.859 per Carme Agulló Díaz
2010-10-05 20:53:55

Tornar Inici