Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 862

Manuela Solís Clarás

Manuela Jesusa Cristobalina Petra

NaixementValència
Horta
Juny de 1862
Defunció1910
Relacions familiars:Filla de Prudencio Solís Miguel, professor i director de la Normal de València i de Manuela de Clarás López de Haro. Germana de León i Prudencio, metges. Casada amb el metge Roque Reyes.
CondicióMetgessa
OcupacionsMetgessa, ginecòloga, pionera universitària
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsFacultat de Medicina (Universitat de València)
Institut Rubio de l'Hospital de la Princesa (Madrid)
Comité Femení d'Higiene Popular
Llocs de vinculació

Biografia

En les darreres dècades del segle XIX, els avanços lliberals en educació feren que algunes dones començaren els estudis de batxillerat i accediren a les aules universitàries. El director de l’Escola Normal de València, Prudencio Solís Miguel, seria, junt al professor de la mateixa Escola, Baltasar Perales, un dels homes que, confiant que l’avanç social es produiria mitjançant l’accés a l’educació per part de la major part de la població, incloses les dones, signaren a les seues filles els permisos necessaris per poder matricular-se en l’Institut Lluis Vives.

studià, per tant, el batxillerat a l'Institut Lluís Vives de València, l’únic existent en aquells moments i allí, amb unes excel·lents notes, aconseguiria el títol en juliol de 1882. És una de les primeres valencianes que l'obtingué. També serà pionera a matricular-se a la Facultat de Medicina així com, el 1882, la primera dona a matricular-se a la Universitat de València. Malgrat les dificultats que altres dones com Concepción Aleixandre tingueren per accedir a les aules, el fet que dos germans cursaren també la mateixa carrera, creiem que va influir en una major normalitat per tal de realitzar els seus estudis, que finalitzarà de manera brillant i aconseguirà el grau de Llicenciatura el 1889.

que funcionava com escola quirúrgica de postgrau en l'Hospital de la Princesa. Conegut com Instituto Rubio, per ser el seu fundador el metge i republicà Federico Rubio y Gali, proporcionava una formació en medicina d’autèntica avantguarda, alhora que realitzava tasques d’assistència social. Manuela Solís hi treballaria en les infermeries dels doctors Gutiérrez i Soler.

en el carrer de Colon, front al carrer de Pizarro: esdevingué tot un esdeveniment el fet d’obrir consulta una dona en l’any 1892.


ls carrers Sant Mateo i Fuencarral de Madrid.

voltant de l’embaràs i de la higiene infantil escrit amb afany divulgatiu, en un intent que les dones, en especial les mares, seguiren consells de caràcter higiènic durant l’embaràs i durant els primers anys de vida dels seus fills.




Obra

Solís i Claràs, Manuela Para las madres, higiene del embarazo y de la primera infancia Madrid; [Valencia : F. Vives Mora], 1907. Pròleg de Santiago Ramón y Cajal.


Referències bibliogràfiques

Álvarez Ricart, M.C (1969). «Algunas opiniones sobre el estudio de la medicina por la mujer durante el siglo XIX en España». En: Asclepio, núm. 21, p. 49-54.

[Consulta: 15/03/2010].

http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1908/05/17/014.html. [Consulta: 15/03/2010].

[Consulta: 15/03/2010].

http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1915/06/02/020.html. [Consulta: 15/03/2010].

Generalitat Valenciana, Conselleria de Benestar Social.

Perles Birlanga, German (2009). El estudiante liberal, Sociologia y vida de la comunidad escolar universitaria de Valencia 1875-1939. Madrid: Biblioteca del Instituto Antonio de Nebrija de Estudios.


Biografia n.862 per Carme Agulló Díaz
2010-10-08 15:56:01

Tornar Inici