Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 896

Presentación Campos

NaixementValència
1910
DefuncióValència
Horta
s. xx
Relacions familiars:Filla del catedràtic d'higiene Rafael Campos. Casada amb José Bartrina Villanueva, metge i uròleg.
CondicióBurgesa
OcupacionsProfessora de secundària, comunista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsFacultat de Filosofia i Lletres (Universitat de València)
Junta Tècnica del Ministeri d’Instrucció Pública (MIP)
Llocs de vinculació

Biografia

». Uns soldats italians hi van separar homes i dones; a elles, les van portar primer a un cinema i després a la presó. I d’allà a un xalet on, darrerament, havia servit de caserna, amb palla pel terra per a dormir. Les vigilaven falangistes que registraren els equipatges i es quedaren amb el que els va agradar. Després d’incontables dies les va posar en vagons de mercaderies i les tornaren a València. S’hi va reincorporar a la vida familiar.

Presentació s’havia casat el 1936 amb Jesús Bartrina, uròleg, fill d’altre catedràtic de medicina, Jesús Bartrina Capella, qui en la guerra es va incorporar com a metge en cap d’un equip quirúrgic al tren –hospital amb base a Sarrión i després amb postes diverses del front a Terol. Ambdós s’havien afiliat al partit comunista.

Amb el seu sogre i amb la seua cunyada Leandra, aconseguiren finalment treure el seu marit del Camp d’Albatera. Passaren algun temps a Benissa, per la guàrdia civil anà a cercar-lo i el tancaren a la presó. Gràcies a l’alcalde va eixir, però el tornaren a agafar i el traslladaren a la presó Model de València. De nou isqué amb l’ajuda de la família i començaren a treballar en el Partit, hagueren de fugir a Madrid i d’allà Pepe Bartrina va anar a la Coruña. Com que estava en contacte amb els maquis, el van agafar. Fou jutjat i condemnat a mort. Pogueren aconseguir l’indult però el van ingressar al Penal de Burgos, on va romandre fins a la mort el 23 de desembre de 1956. Durant aquests anys, Presentació el visitava quan podia amb els tres fills.



Referències bibliogràfiques

La Universidad de Valencia en guerra (1936-39). Ajuntament de València-Universitat de València, p. 242-245.


Referències audiovisuals

Expedient acadèmic de P. Campos en el Archivo del IES Isabel de Villena, València.


Biografia n.896 per Mª Fernanda Mancebo Alonso
2010-09-29 17:46:15

Tornar Inici