Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 936

Teresa Ramonet Gas

NaixementValència
s. xx
DefuncióAltres
Altres
Argentina
s. xx
Relacions familiars:Filla d'Ignacio Ramonet.
CondicióArxivera
OcupacionsHumanista, exiliada
Condició jurídico-étnicaSoltera
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Teresa Ramonet Gas, filla d’Ignacio Ramonet, va realitzar els seus estudis de batxiller a la ciutat de València durant la República i la Guerra Civil. Després estudiaria la carrera de Filosofia i Lletres en els primers anys de la postguerra. Pertany al col·lectiu de dones valencianes, joves, que hagueren d’eixir d’Espanya després de la Guerra Civil, una de les «exiliades valencianes» amb inquietuds polítiques, d’ideologia d’esquerres.

La guerra significà una major politització de les dones valencianes, de major incorporació a les organitzacions d’esquerres i sindicals…, i l’aparició i consolidació d’organitzacions específiques de dones: Unió de Xiques (Muchachas), Dones Lliures… L’agrupació de Dones Antifeixistes –iniciada el 1933, però consolidada el 1936 després d’esclatar la guerra-, per exemple, es nodrirà a València d’aquests col·lectius femenins republicans.

Teresa Ramonet tenia, sens dubte, inquietuds polítiques. Fou educada en un ambient d’esquerres, fet que ocasionaria el desenllaç posterior de la guerra, l’exili exterior amb la seua família. Va haver d’exiliar-se voluntàriament a Buenos Aires (Argentina) amb aquesta, a causa de la ideologia d’esquerres. Hi treballaria alguns anys a la universitat… i després ho faria a la universitat d’Aix-en-Provence, a França.

Quan Franco mor, Teresa torna a València i reingressa en el Cos municipal d’arxius i biblioteques. També treballà alguns anys a l’Hemeroteca municipal de València.

Després marxa a Madrid i, d’allà, una altra vegada a Buenos Aires amb la seua germana, on residiria amb la seua família fins a la mort.

Entre els records personals de Vicente Muñoz Suay –marit d’Amaya Puelles- sobre Teresa Ramonet, del qui era gran amiga, escriu el 15 de març de 1982: «Teresa va venir un parell de vegades la setmana passada. Una mica desmillorada. Avui ha tornat. No està bé. Satisfeta perquè la seua germana ve al maig. Angoixada perquè ve. Se’n va dijous a Madrid».

D’altra banda, durant tota la vida Teresa col·laborà amb diverses revistes i periòdics. No obstant això, no va poder dedicar-se a la seua gran passió, la literatura. Exemple de la tasca periodística és un article titulat «Réquiem por una casa», en Tribuna Libre, Levante (1979), sobre la penosa situació en què es trobava la casa de Blasco Ibáñez per aquestes dates.


Obra

Articles més destacats:

«Requiem por una casa», Tribuna Libre. Levante, 24 de junio 1979, p. 4.


Referències bibliogràfiques

Mancebo Alonso, M. Fernanda (1995). «Las mujeres valencianas exiliadas (1939-1975)». En: Homenaje Manuela Ballester. València: Institut Valencià de la Dona, p. 37-63, 3 particular p. 62.

Aguado, Ana M. (1995). «Las mujeres valencianas en la guerra civil (1936-1939)». En: Homenaje Manuela Ballester. València: Institut Valencià de la Dona, p. 23-36.


Referències orals

Entrevistesrealitzadesa Teresa Ramonet per M. Fernanda Mancebo (març de 1982).


Biografia n.936 per Yolanda Blasco Gil
2010-10-04 20:52:04

Tornar Inici