Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 994

Esperanza Masía Enebra

NaixementAlacant
Desembre de 1900
DefuncióAlacant
Gener de 2001
Condició
OcupacionsComunista, exiliada
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsPartit Comunista d’Espanya (PCE). Comitè femení (Alacant)
Partit Comunista d’Espanya (PCE). Comitè Central
Llocs de vinculació

Biografia

Nascuda a Alacant el 1900, era filla d’un mestre i va estudiar magisteri, francés i piano. Casada amb el comunista José Samper, va tenir un fill i una filla.

Durant la Guerra Civil era militant del PCE i fou escollida secretària política del Comité femení del partit en Alacant. Esperanza Masía va presidir una reunió de les dones comunistes de la província d’Alacant, en representació del Comité Provincial, en les conclusions de la qual es va decidir intensificar la tasca d’hospitals, preparar professionalment les dones, participar en la lluita contra el feixisme, incrementar les cases-bressol i col·laborar en el suport als soldats en el front (Nuestra Bandera, 23 d’agost de 1937). Segons sembla, en el ple del Comité Central celebrat a València al març de 1937, fou elegida com a suplent de l’esmentat organisme.

Quan acaba la guerra, deixa els fills al càrrec dels avis i s’exilia amb el seu marit, primer a Orà i després a l'URSS, on treballà amb els xiquets exiliats. Durant la Segona Guerra Mundial els acompanyà en l’evacuació del Caucas i després va continuar atenent-los en Moscú. Segons Estruch, el 1956, Esperanza Mas (sic) figurava en la documentació interna del partit com a expulsada, per efecte de les purgues estalinistes.

Va tornar a Alacant al desembre de 1956, poc després de quedar vídua. Durant la transició va celebrar la legalització del Partit Comunista en abril de 1977. Va morir als cent anys.


Referències bibliogràfiques

Estruch Tobella, Joan (1982). El PCE en la clandestinidad (1939-1956). Madrid: Siglo XXI, Madrid.

Referències audiovisuals

Estruch Tobella, Joan (1982). El PCE en la clandestinidad (1939-1956). Madrid: Siglo XXI, Madrid, p. 240.


Referències gràfiques


Biografia n.994 per Mónica Moreno Seco
2010-10-04 11:47:55

Tornar Inici