Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 143

Dolors Vives Rodon

NaixementValls
Alt Camp
Agost de 1909
DefuncióReus
Alt Camp
2005
CondicióEsportista, Obrera
OcupacionsAviadora republicana
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAero Popular

Llocs de vinculació

Biografia

Dolors Vives va nàixer en una familia treballadora. Van traslladar-se a Barcelona quan ella tenia 12 anys.

És membre fundadora del club d'aviació Aero Popular (1933) i es va treure el carnet de pilot. Va impressionar-se quan va veure el vol de la primera dona pilot catalana, Pepa Colomer (1913-2004), amb qui faria una gran amistat. Pepa havia tret la seva llicència al 1931, als 18 anys.

Es va beneficiar d'una borsa d'estudis de pilot a l'escola Progreso al 1934. Al 1935 és vocal del Club i amb borses d'estudi fa les hores de vol que li manquen per obtenir la llicència. A l'abril de 1931 ja té la llicència de vol sense motor B1.

Amb l'esclat de la guerra és cridada per Alberto Bayo, cap de l'Aeronàutica Naval de Barcelona i fou mobilitzada com alferes per decret (1 d'octubre de 1936) juntament amb Pepa Colomer. Durant 3 mesos recorre amb un hidroavió la costa catalana per vigilar els vaixells enemics.

Després, Díaz Sandino, cap de l'esquadrilla amb base al Prat i conseller de Defensa de la Generalitat, la destina al Camp Canudas on coneix Mari Pepa Colomer i treballen plegades 12 hores diàries enregistrant els moviments aeris. Ambdues van ser destinades a Valéncia després de passar allà el govern de la república, i més tard tornaren a Barcelona.

Al 1938, a conseqüència dels bombardejos franquistes contra l'aeròdrom del Prat es van traslladar els Serveis d'Aeronàutica a la Generalitat i ella passà a traduir documents de l'italià al català.

Quan acabà la guerra no va marxar a l'exili, es va quedar cuidant els pares, ja molt grans. El pare, d'esquerres i jutge municipal, va ser represaliat i Dolors es va encarregar de la supervivència familiar.

Referències bibliogràfiques

Canudas, Josep (1983). Historia de la Aviación Catalana (1908-1936). Barcelona: Ed. La Magrana.

Corominas i Bertrán, Lluís (2005). Mujeres en la historia de la aviación. Barcelona: Ed. Cockpitstudio.

Maluquer i Whal, Joan J. (1978). L'aviació de Catalunya els primers mesos de la guerra civil. Barcelona: Ed. Pòrtic.

Martinez, Cándida; Pastor Reyna; de la Pascua, M. José; Tavera, Susanna (2000). Mujeres en la Historia de España. Enciclopedia Biográfica. Madrid, Ed. Planeta.


Referències gràfiques

http://www.adar.es/colaboracionespilotos.htm[Consulta:24/02/2010].

Arxiu personal dipositat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp (ACAC). Generalitat de Catalunya.


Biografia n.143 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-11 19:08:17

Tornar Inici