Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 153

Rosa Torras Buxeda

NaixementBarcelona
1895
DefuncióBarcelona
Agost de 1986
CondicióEsportista
OcupacionsTennista
Adscrita als moviments

Biografia

Es diu que de Rosa Torras la seva data de naixement és el secret millor guardat de la història de l’esport. Si accedim als documents dels jocs olímpics de París 1924 en el quals va participar-hi, diu data de naixement 1 de gener del 1895 (pendent d’assignar). El que sí sabem amb certesa és la data de la seva mort.

Va ser una dona força extravagant. Nascuda en el nucli de l’ambient burgés barceloní de principis del segle XX, el seu pare la va educar al marge del que la societat d’aquella època exigia a les dones, així des de ben petita la va autoritzar a vestir pantalons, a pentinar-se a l’estil garçon, i ja més tard, a fumar cigarretes a l’extrem de llarguíssims broquets.

Com a tennista va guanyar gran èxits en nombroses competicions internacionals defensant els colors del Real Barcelona Lawn Tennis Club, un dels clubs més antics de l’estat espanyol i del qual ella tenis el nombre de sòcia u. A més a més, durant la seva carrera com a tennista va ser proclamada nou vegades campiona d’Espanya: individual, el 1927; dobles, del 1928 al 1932, i mixtes, el 1929, el 1931 i el 1932. Però on realment va posar a prova la seva fortalesa de ferro va ser en la seva actuació als jocs olímpics de París. On va participar tot i patir bronquitis, i en lloc de retirar-se quan ja no podia més, va decidir continuà jugant i cada dos jocs, s’asseia i es cobria el cap amb una tovallola per fer inhalacions de vapor d’aigua amb eucaliptus que algú anava escalfant amb un fogonet, a peu de pista. Junt amb el seu nom a la premsa de l’època també apareixien altres dones que com ella practicaren el tennis de competició, com és el cas de les germanes Marnet.


Referències bibliogràfiques

Armengol, Alberto (1986). «Fallece Rosa Torras, introductora del bridge en Catalunya i gran tenista». En: La Vanguardia,27 de agosto de1986.

Segura, Isabel (2000). Calendari de les dones esportistes. Generalitat de Catalunya: Institut Català de la Dona.


Biografia n.153 per Montse Martín Horcajo
2010-10-08 16:16:29

Tornar Inici