Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 328

Margalida Roig Colomar

NaixementSant Josep de sa Talaia
Eivissa
Novembre de 1908
DefuncióEivissa
1956
CondicióSindicalista
OcupacionsSindicalista
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsUnió General de Treballadors (UGT)
Unió Obrera Femenina
Llocs de vinculació

Biografia

una certa cultura, atès que l’àvia de Margalida ja sabia llegir i escriure.

A l’edat de 15 anys es va posar a treballar a la fàbrica de calceteriade Can Ventosa. En aquell temps era una fàbrica de certa importància, ja que duia una càrrega de treball bastant important. En ella només treballaven dones i en èpoques de gran producció podien tenir més de 150 dones contractades.

Margalida per aquells temps es relacionava amb altres joves compromesos amb el sindicalisme, com Joan Castelló, i es reunien a la Casa del Poble d’Eivissa. Participà molt activament en la creació de la Unió Obrera Femenina el mes de març de 1936. Va ser nomenada presidenta de l’agrupació de treballadores de la Calceteria Hispànica Can Ventosa.

Com a presidenta de l’agrupació, es va proposar un canvi en les bases a la patronal, la qual no les va acceptar, i com a conseqüència van declarar una vaga indefinida. Per donar suport a aquesta vaga, socialistes, comunistes i anarquistes van convocar una vaga general el 18 de juliol de 1936.

a la rebel·lió. Però aquell any va sortir en presó atenuada per traslladar-se al seu domicili del qual no podia sortir si no era per obligacions, treballs i deures religiosos.

Una vegada a Eivissa, es va casar amb Josep Bonet amb el qual va tenir 3 fills. El 1946 va ser indultada del seu delicte i va viure a Dalt Vila fins la seva mort, deu anys més tard.


Referències bibliogràfiques

Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma de Mallorca: La Foradada.

Referències gràfiques

Descobriment de la placa dedicada a Margalida Roig Colomar a la casa on visqué del carrer Santa Creu de Dalt Vila (Eivissa). Font: http://www.diariodeibiza.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2008111700_2_287168__Pitises-i-Balears-Placa-conmemorativa-homenaje-sindicalista-Margalida-Roig-Colomar[Consulta: 25/02/2010].


Biografia n.328 per Araceli López-Tello Fernández
2010-10-05 21:08:38

Tornar Inici