Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 356

Jéanne Marqués Mayol

NaixementSóller
Serra de Tramuntana
1914 (circa)
DefuncióSóller
Serra de Tramuntana
Juliol de 2006
Relacions familiars:Filla de Bernat Marquès, empresari solleric que féu fortuna a Sudamèrica i president d’Esquerra Republicana Balear, i de Catalina Mayol, germana de Maria Mayol i ambdues fundadores del Foment de Cultura de la Dona. Casada amb Manuel Mora.
CondicióEmpresària
OcupacionsRepublicana, empresària
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsEsquerra Republicana Balear

Llocs de vinculació

Biografia

Filla de Bernat Marquès, empresari solleric que féu fortuna a Sudamèrica i president d’Esquerra Republicana Balear, i de Catalina Mayol, germana de Maria Mayol i ambdues fundadores del Foment de Cultura de la Dona, fet que, com Jéanne mateixa va reconèixer, la influí profundament, tant a nivell personal com formatiu. Així doncs, es va criar en un ambient culte, d’idees progressistes i també catòlic; de fet, ella deia sentir-se cristiana però afegia que no creia en els capellans, ja que «els havia vist com actuaven durant la guerra».

en una festa popular es negaria a saludar i a donar la mà a un dels militars que havia dictat les sentències contra ella i la seva família.

El 1942 es va casar amb Manuel Mora Esteve, metge antifranquista, militant d’Esquerra Republicana Balear en els seus anys de joventut, dirigent del PSP, de la Junta Democràtica i exsenador del PSOE. El 1948 s’exiliaren a Mèxic, on ella va comprar i dirigir un ranxo. El 1954 tornaren a Mallorca. El 1968 se separarien i ella emprengué negocis propis relacionats amb el turisme.

El 2003, quan s'inaugura el Bosc de la Memòria Històrica en record dels republicans assassinats, s’hi posà una placa amb el nom del seu pare. Ella hi assistí orgullosa i, lúcida, es confessà socialista.

Va morir a Sóller als 92 anys.


Referències bibliogràfiques

El sueño />

Peñarubia Marquès, Isabel (2008).Recuperem la memòria. Pa.lma: InstitutBalear de la Dona.


Referències audiovisuals


Biografia n.356 per Catalina Escarrer Bauzá
2010-10-04 11:11:44

Tornar Inici