Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 4066

Maria Rius

NaixementArbeca
Garrigues
1909
DefuncióFrança
1970 (circa)
CondicióCosidora
OcupacionsActivista anarquista, camisera
Condició jurídico-étnicaAmistançada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsConfederació Nacional del Treball (CNT)
Comitès Pro-Presos
Llocs de vinculació

Biografia

Va néixer en una familía obrera i els pares no disposaven de diners per portar-la a l'escola. Als 9 anys entrà a a treballar de camisera. Emigra a Barcelona i coneix els anarquistes. Als 18 anys milita a la CNT amb el carnet núm. 1 del Sindicat del Vestir.
Tot i la tasca sindical no deixava de banda altres activitats socials, com el suport i l'ajut als presos de la seva organització. Va ajudar sovint a amagar els pròfugs o a organitzar fugues, ja que era molt seriosa i discreta. El 1924 va ser detinguda. A casa seva trobaren explosius i armes i fou condemnada a 8 anys de presó.

Maria Rius va tornar a intervenir en fuges i fou assenyalada reiteradament com a organitzadora de les fugues, per la qual cosa va haver de marxar a França. A la caiguda de la Dictadura, el 1930, Maria va tornar a Catalunya i es va incorporar al Comitè femení proamnistia de Barcelona, i féu una intensa campanya d'ajut als presos.

El 14 d'abril de 1931 va assaltar la presó de dones del carrer Amàlia. Ella que coneixia bé aquell establiment, es va posar al front del grup dels assaltants, alliberant les companyes empresonades i cremant els arxius. Amb les dones alliberades van marxar en manifestació fins a la plaça de l'Ajuntament de Barcelona.

El 19 de juliol, Maria Rius va ocupar el seu lloc en la lluita del carrer, igual que molta de la seva gent. El mes de març de 1937 es va incorporar a la columna Hilari Zamora, destacada a Sàtago. Va prendre part en la presa de la població de Quinto i en la del turó Carnero.

Al final de la guerra, el 1939, va marxar a França i es desconeix quan va morir.


Referències bibliogràfiques

Iturbe, Lola (1974).La mujer en la lucha social. La guerra civil de España. México: Editores Mexicanos Unidos.

Referències audiovisuals

Iturbe, Lola (1974): La mujer en la lucha social. La guerra civil de España. México: Editores Mexicanos Unidos.

Biografia n.4066 per Dolors Marin Silvestre
2010-10-05 21:00:37

Tornar Inici