Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 409

Clotilde Cerdà Bosch

Esmeralda Cervantes

NaixementBarcelona
Juny de 1862
DefuncióSanta Cruz de Tenerife
1926
Relacions familiars:Filla de l'enginyer i urbanista Ildefons Cerdà i Sunyer.
CondicióMúsica
OcupacionsArpista, compositora
Condició jurídico-étnicaCasada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsAcadèmia femenina d’Arts i Oficis de Barcelona

Llocs de vinculació

Biografia

la comtessa de Montijo, qui l'apadrinà i organitzà concerts per a ella. Durant les seves gires concertístiques per Europa va ser escoltada i lloada per músics de la talla de Frank Liszt o Wagner, que quedaren molt impressionats per les seves qualitats. A Europa va ser protegida de la reina de Grècia, de la duquessa d'Esparta, dels reis de Portugal i del sultà de Constantinoble.

El Ángel del Hogar. El mateix any va publicar la seva única obra teòrica, La historia del arpa. El projecte de l'Escola d'Arts i Oficis no va tenir èxit, i va tancar les portes dos anys més tard.

Després de conquerir Europa va marxar a Amèrica Llatina. A Mèxic es casà i fundà una escola per a la interpretació de l’arpa.Va ser convidada repetides vegades a tocar al Brasil, a on s'instal·là amb el seu marit al 1885, i a més d’oferir recitals va fundar el Conservatori de Música de Rio de Janeiro el 1895, així com l’Escola d’Arpa, amb l’ajut de Lea Bach, una altra arpista catalana. El pont que uneix aquest país amb Paraguai per les cascades d’Iguazú porta el seu nom.

Clotilde Cerdà havia conegut les Illes Canàries el 1880, quan va fer una sèrie de recitals en els què va interpretar, entre altres, algunes peces escrites per ella mateixa. S'instal·là definitivament a Santa Cruz de Tenerife.


Obra



Referències bibliogràfiques

El Ángel del Hogar: revistamensual de la Academia de Ciencias, Artes y Oficiosparala Mujer. Barcelona: la Academia, 1885- [18-- (Barcelona] : Impr. de Redondo y Xumetra).

Casares, Emilio (dir. y ed.) (2002), Historia de la Música Española e Hispanoamericana, Madrid: SGAE.

Grande Loge Feminine de France

> [Consulta: 12/02/2010].

Masonería en Barcelona

> [Consulta: 12/02/2010].

. Vic: Eumo Editorial.


Biografia n.409 per Clara Sanmartí Esteban
2010-09-30 16:06:27

Tornar Inici