Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 5

Tecla de Borja

NaixementGandia
Safor
1435
DefuncióValència
Horta
1459
Relacions familiars:Filla de Mossèn Jofre de Borja i de Dona Isabel de Borja, germana d'Alfons de Borja. Neboda de Calixt III (Alfons de Borja) i germana del papa Alexandre VI (Roderic de Borja).
CondicióNoble
OcupacionsNoble, escriptora
Adscrita als moviments
Llocs de vinculació

Biografia

Filla de Mossèn Jofre de Borja i de Dona Isabel de Borja, va tenir quatre germans: Joana, Beatriu, Roderic i Pere Lluís. En morir el seu pare, cap a 1440, va anar amb la seua mare i els seus germans a viure a València, on era bisbe el seu oncle Alfons, i on va rebre una educació molt refinada ja que va ser no només cantant i poetessa sinó també universitària. El seu llinatge familiar i la seua formació li van donar un cert prestigi en alguns àmbits intel·lectuals de la ciutat, fins al punt que el poeta Ausiàs March, més gran que ella i ja molt famós, li va dirigir una demanda poètica. Es va casar amb Vidal de Vilanova, de qui va quedar vídua i de qui no consta que tingués fills. Degué començar a escriure cap als vint anys i només es conserva la seua resposta a la demanda de March. El 1459 va morir, molt jove, a causa de la pesta.


Obra

que comença «Entre'lls ulls i les orelles».


Referències bibliogràfiques

Beltran, Vicenç (2006). Poesia, escriptura i societat: els camins de March. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Col·lecció Germà Colón d'Estudis Filològics, 3).

Bohigas, Pere (1959). Ausiàs March. Poesies. Barcelona: Barcino.

Fita Colomé, Fidel (1887). «Poetesses i dames intel·lectuals».

Pagès, Amedée (1912). Auzias March et ses predecesseurs, París, H. Champion. Trad. de Víctor Gómez, Val, Eds. Alfons el Magnànim 1990.


Referències audiovisuals

Biblioteca Nacional de Madrid, manuscrits O6 i O7.

Biografia n.5 per Marinela Garcia Sempere
2010-09-29 17:25:28

Tornar Inici