Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 756

Martina Castells Ballespí

NaixementLleida
Segrià
Juliol de 1852
DefuncióReus
Baix Camp
Gener de 1884
CondicióMetgessa
OcupacionsDoctora en Medicina
Adscrita als moviments

Biografia

La seva tesi doctoral tracta de l’educació de la dona, Educación física, moral e intelectual que debe darse a la mujer para que contribuya en grado máximo a la perfección y la dicha de la Humanidad. Malgrat que era una tesi conflictiva, aquesta va preferir tirar-la endavant perquè creia que la dona havia de formar part activa en totes les qüestions socials. El tema de fons, l’educació de la dona, és el mateix que el de la tesi de Dolors Aleu.

Casada amb el Dr. Constantí, morí el 21 de gener de 1884, als 31 anys, per complicació de la primera gestació.

La revista La Ilustración Catalana li va dedicar un article per la seva defunció en la què assenyalava “que la seva clientela creixia cada dia, en vista de la perícia que es va acreditar repetides vegades”. La seva lluita per aconseguir el títol de doctorat va aconseguir obrir el camí per la Dra. Dolors Aleu i totes les altres metgesses que es van poder matricular posteriorment a la Facultat de Medicina. El que preocupava realment Martina Castells era la tasca que havien de dur a terme les mares per dirigir bé les seves filles i aconseguir que aquestes, quan arribessin a la maduresa, fossin capaces d’exercir una professió científica, sense deixar de ser mares i esposes.


Obra


Referències bibliogràfiques

Flecha García, Consuelo. Las primeras universitarias en España.1996. Madrid: Narcea. P. 170-178.

la Mujer. N. 17, 1 de febrer de 1984.

Sanadoras, matronas y médicas en Europa, siglos XII-XX. Barcelona: Icaria Editorial.

Jagoe, C.; Blanco, A.; Enríquez de Salamanca, C. (1998): La mujer en los discursos de género: textos y contextos en el siglo XIX. Barcelona: Icaria Editorial.


Referències gràfiques

Font: http://www.bib.ub.edu/fileadmin/personatges/castellsb/7resmarcast.htm[Consulta: 27/02/2010].


Biografia n.756 per Carme Valls Llobet i Georgina Prats Ferrando
2010-10-01 10:12:21

Tornar Inici