Diccionari Biogràfic de Dones - Biografia 836

Maria Cambrils

NaixementValència
Horta
1878
Defunciós. xx
CondicióObrera, Mestressa de casa
OcupacionsSocialista, feminista
Condició jurídico-étnicaVídua
Amistançada
Adscrita als moviments
Vinculada a les entitatsPartit Socialista Obrer Espanyol (PSOE)

Llocs de vinculació

Biografia

Maria Cambrils Sendra va néixer el 1878 en El Cabanyal (València). En el cens de 1924 apareix amb domicili a València junt al seu company José Alarcón Herrero, que igual que ella militava al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). Els orígens materns de María Cambrils es troben a Pego (Alacant), poble al què es van traslladar a viure definitivament María Cambrils i el seu company José Alarcón en l’estiu de 1933, segons apareix en una referència publicada en el mes d’agost en el periòdic El Socialista.

Després d’instal·lar-se a Pego, José Alarcón va formar part del Consell d’administració de la Casa del Poble, on acudia igualment María, mantenint en les reunions que es realitzaven una actitud més intel·lectual que activista, segons va afirmar fa uns anys, un dels pocs testimonis que quedaven vius. En el poble no era ben vista la convivència no reglamentada de la parella.

la Casa del Poble. Les referències biogràfiques sobre María Cambrils desapareixen quan finalitza la guerra. Després del triomf franquista, en el poble de Pego va circular el comentari que José Alarcón havia estat afusellat en la localitat pròxima de Dénia, al costat de la majoria dels seus companys socialistes; i de María es perd qualsevol notícia o rastre, pel que la seva fi probablement va ser el mateix.

María Cambrils és autora del llibre Feminismo Socialista, publicat a València el 1925. El text està dedicat a Pablo Iglesias, al qual qualifica de venerable maestro i el pròleg va ser escrit per Clara Campoamor. Al costat de la dedicatòria, apareix una nota recomanant que todo hombre que adquieray lea este libro habrá de facilitar su lectura a las mujeres de su familia y de sus amistades, pues con ello contribuirá a la difusión de principios que conviene conozca la mujer en bien de las libertades ciudadanas.

o feminisme de classe. Així els plantejaments ideològics del feminisme socialista de María Cambrils recullen diversos corrents de pensament, i es troben a més estretament relacionats amb la realitat del context econòmic i social de l’Espanya del primer terç del segle XX, i en concret amb les condicions de treball, drets civils i polítics de les dones.

i defensa el feminisme socialista com l’únic alliberador, al mateix temps que alerta contra el perill de conformar-se amb només haver aconseguit el vot.

María Cambrils va ser l'única col·laboradora femenina en El Socialista entre els anys 1925-1926, en el qual va proposar la creació d’una secció setmanal dedicada a la problemàtica femenina.


Obra

Llibre publicat a València en 1925.

Col·laboracions i articles, anys 1925-26 en El Socialista.


Referències bibliogràfiques

Aguado, Ana (2003). “Feminismo socialista y/o socialismo feminista: María Cambrils”, en Arenal. Revista de historia de las mujeres. Vol.10, n. 2 (juliol-desembre, 2003), p., 243-254.

Solbes, Rosa . “María Cambrils, la famosa desconocida”. El País, 9 de febrer de 2003.



Biografia n.836 per Vicenta Verdugo Martí
2010-09-29 17:41:50

Tornar Inici